قلل کهنو و اسبی چال
قلل کهنو و اسبی چال به لحاظ موقعیت جغرافیایی در منتهیالیه دره بزرگ وارنگرود و در منطقه رشتهکوههای البرز مرکزی قرار دارند.
توپوگرافی قلل کهنو و اسبی چال
قله کهنو با ارتفاع ۴۰۵۰ متر واقع بر امتداد یالی است که قله ۴۱۹۴ متری یخچال را به گردنه گون پشته متصل میسازد. این قله زیبا تا سالهای درازی از دید کوهنوردان پنهان مانده بود. موقعیت بسیار زیبا و دیدنی آن و مسیر بسیار مناسب برای صعود از جمله ویژگیهای صعود به قله کهنو به حساب میآید.
همچنین قله سوزنی شکل اسبی چال نیز به نوبه خود گرچه بر روی شانه شمالی قله خلنو قرار گرفته اما تا چندی پیش به کلی از صحنه صعود کوهنوردان خارج بوده است. قله اسبی چال به ارتفاع ۴۲۵۰ متر را باید به جمع قلل مرتفع البرز مرکزی اضافه نمود.
کروکی مسیر صعود به قلل کهنو و اسبی چال
مسیر صعود به قله کهنو
در جاده کرج – چالوس پس از گچسر به سمت شرق وارد جاده خاکی وارنگرود میشویم. رودخانه بسیار زیبا و خروشان این دره مسیر را برایمان زیباتر و روحبخش میکند. پس از دره و عبور از پل رودخانه مسیری را در امتداد راه مالرو و پاکوب به سمت شرق مدتی ادامه میدهیم.
از نزدیکی مرتع سکه نو در شمال قله سه چال از سمت چپ رودخانه به سمت راست و مجددا از طریق چند صخره بزرگ یک پیچ پس از عبور از شانه شمالی سه چال به آنطرف رودخانه رفته مسیر را در میان دشت با طراوت و سرسبزی به سوی شرق ادامه میدهیم. از محل تقاطع راه ولدر بالدر که شمشک را به این نقطه وصل میکند گذشته و مستقیم به سوی محل دوآب خلنو به پیش میرویم.
در جناح جنوبی قله کهنو و روبروی قله اسبی چال، محلی مناسب برای شب مانی است که میتوان شبی را در این نقطه کوهستانی به سر برد و ادامه صعود را در روز دوم پی گرفت.
صبح زود در حالی که انوار طلایی رنگ خورشید کوه و صحرا را روشن میسازد ابتدا برای صعود به قله کهنو آماده میشویم. مسیر از طریق یال جنوبی قله در نظر گرفته میشود. این یال را از کنار چندین صخره بزرگ در حالی ارتفاع میگیریم که در مقابل دیدگانمان از کنار چندین صخره بزرگ قلل یخچال سرماهو و کمانکوه دیده میشود.
در جنوب یخچال خلنو و هرزه کوه و قلل دال کولی و نوسوم بویدر قرار گرفته است. در حالیکه آنها را بهتر از هر زمان دیگرمیبینیم کمی به سمت راست منحرف شده و به قله کهنو دست مییابیم.
نگاه از فراز قله کهنو
بر فراز قله کهنو دیدار آزادکوه زیبا و خط الرأس نرگسها در جنوب شرقی و قلل متعدد سینه زا و ناظر و در جنوب منظرهای فراموش نشدنی از خط الرأس هرزه کوه حدفاصل سینو تا سه چال و برج و بلندای خلنو و برفچالها و یخچالهای ابدی آنها فکرمان را مدتها به خود مشغول میسازد.
پس از دقایقی استراحت بر روی قله، به فاصله کوتاهی به قله ۳۹۰۰ متری شاخک جنوبی کهنو میرسیم که با کمی درگیری با صخرهها از مسیر ساده آن صعود کرده سپس با تراورس یال قله فرعی به یال اصلی جنوبی کهنو رسیده و خود را به محل کمپ میرسانیم و برای یک اتراق شبانه دیگر آماده میشویم.
مسیر صعود به قله اسبی چال
این بار نیز صبح زود آماده حرکت میشویم. باید از محلی تقریبا مناسب از رودخانه شفاف و سرد وارنگرود بگذریم. مسیر به سمت راست وارد دره وسیع و پرشیب خلنو و کاسه شمالی آن میشود. برج مخروطی اسبی چال از این نقطه به وضوح در قسمت شرق ما دیده میشود.
برای یافتن مسیرهای مناسب از میان دهلیزهای پرشیب قله به تکاپو میافتیم. بالاخره مسیری را بر روی یال برجسته غربی اسبی چال که از کف دره به آسمان برخاسته پیدا میکنیم. مسیر در ابتدا با شیب بسیار تندی ارتفاع میگیرد و سپس با رسیدن به رگههای صخرهای موازی از شیب آن قدری کاسته میشود.
امتداد مسیر به لبه قله مانندی به ارتفاع ۳۹۰۰ متری میرسد و سپس با قوسی مشخص به سمت جنوب به سوی قله مخروطی اسبی چال بر روی یک یال باریک ادامه مییابد. از یک قله فرعی دیگر گذشته و پس از پشت سر گذاشتن شیب بسیار تندی از جناح شمالی به قله اسبی چال دست مییابیم.
نگاه از فراز قله اسبی چال
چهره باشکوه خلنو بزرگ اولین منظرهای است که بلافاصله پس از صعود به قله اسبی چال دیده میشود. دستیابی به خلنو از قله اسبی چال مستلزم عبور از قلل فرعی مرتفعتر یال اسبی چال میباشد. خطالرأس نوسوم بویدر و دال کولی در جنوب و دره رودخانه خرسنگ و میش چال در غرب کاسه یخچالی بزرگی در دره درون آن دیده میشود. یال شمالی خلنو که از هیچ نقطهای دیده نمیشود از اینجا به وضوح پیداست.
قلل میش چال، پالوان، خرسنگ، خلنو، پالون گردن و نرگس به وضوح در شرق مشاهده میشوند که هریک توسط گردنههای مرتفعی به یکدیگر متصل میشوند. از اینجا مسیری که روز قبل به قله کهنو پیموده بودیم به وضوح پیداست. میتوان گفت قله اسبی چال یکی از نقاطی است که از آن میتوان پانورامای زیبایی از قلل اطراف آن تهیه کرد. بالاخره پس از دیدار اینهمه زیبایی به فکر آن میافتیم که باید از رودخانهای که صبح با آنهمه مشکل از آن عبور کردهایم یکبار دیگر نیز عبور کنیم..!!
وضعیت قلل کهنو و اسبی چال در زمستان
بیشک راهپیمایی در طول دره وارنگرود با وجود ریزش بهمن های بزرگ کاری مشکل و خطرناک به حساب میآید. به هر حال صعود این قلل میبایست حتما از طریق صعود قلل مرتفعتر دیگری همچون خلنو و خطالرأس نرگسها انجام شود.
با توجه به هوای طوفانی این مناطق و حجم سنگین برف صعود زمستانی به آنها با مشکلات متعددی رو به رو خواهد بود. بهترین زمان برای صعود به قلل کهنو و اسبی چال اوایل تیرماه میباشد.
نکات قابل اهمیت برای صعود
- حتما از باتوم استفاده کنید.
- حتیالأمکان از صعود انفرادی در این مسیر صرفنظر نمایید.
- آب کافی همراه داشته باشید.
- از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
- پیش از صعود مسیر و هدف خود را با خانواده یا دوستان خود در میان بگذارید.
- در بهار و پاییز و زمستان حتما پانچو همراه داشته باشید.
- به هنگام وقوع یا احتمال بروز رعد و برق هرگز پای در مسیر نگذارید.
- لباس اضافه همراه داشته باشید.
- در شناسکی حتما از گتر استفاده کنید.
- همواره قانون ساعت ۱۴ را برای بازگشت در نظر بگیرید.
- در صورت حضور در منطقه، حریم شخصی منازل روستاییان و مردم محلی را محترم بشمارید.
- در صورت صعود به این قلل به جز رد پا از خود چیزی در طبیعت باقی نگذارید.
منبع: “کوهنوردی در ایران” علی مقیم