مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه

مراحل کوهنوردی | به سمت حرفه‌ای شدن و تجربیات تازه

مراحل کوهنوردی | به سمت حرفه‌ای شدن و تجربیات تازه

پس از طی دوران حادثه‌ساز نخستین، کم‌کم به سمت حرفه‌ای شدن و تجربیات تازه پیش خواهیم رفت و همه مراحل کوهنوردی را طی خواهیم نمود. در اثر تکرار صعودهای دایمی در نقاط معمولا شلوغ، به تدریج با اشخاص و احتمالا گروه‌های کوهنوردی آشنا خواهیم شد.

این برهه از کوهنوردی را باید در حقیقت “زمان تعیین خط مشی” نام نهاد. ما در این دوره به دلیل ارتباط تگاتنگی که با افراد متفاوت خواهیم داشت، برای طی دوره بعدی کوهنوردی خود آماده می­‌شویم.

به طور معمول آشنایی در کوه یا در اثر ردگیری گروهی از کوهنوردان در زمان استراحت (به خصوص در پناهگاه­‌ها) و یا به طور اتفاقی در هنگام صرف صبحانه و یا ناهار و یا به صورت انفرادی، باهم مسیرشدن با آنها اتفاق می‌افتد. طبیعی است که در این زمان فردِ با تجربه، از این که شخص دیگری نیز چون خود او علاقمند به پیمودن این راه دشوار و مشکل است خوشحال و پس از صحبت­‌های اولیه قرارها گذاشته می­‌شود.

میل به خارج شدن از دوره‌ای که در حال پشت سرگذاشتن آخرین روزهای آن هستیم، دورانی پرهیجان و گرم است.

مراحل کوهنوردی عاشقان طبیعت ایران به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
کوهنوردی گروهی تابستانی

تجربیات کوهنوردی گروهی

با گام نهادن به دوره تجربیات گروهی، فردی که شاید سال‌ها به طور انفرادی کوهنوردی می­‌کرده، در محیطی قرار می‌­گیرد که افراد زیادی را همزبان و هم مرام خویش می‌یابد. احساس شادی زایدالوصفی در دیدارهای اولیه به هنگام عضویت در گروه‌­های کوهنوردی احساس می‌­شود.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
صعود گروهی به قله نستوم (مهربانو)

فرد در این مرحله با جزییات بسیار زیادتری از فضای کوه و کوهستان آشنا می‌­شود؛ با اصول کار گروهی، فهرست برنامه‌های صعود، سنگنوردی و … این امر موجب می‌­شود تا به صورت ابتکاری به یکی از زیربخش‌­های کوهنوردی از قبیل سنگ­نوردی طبیعی، سنگ­نوردی داخل سالن، کوهنوردی و صعود به ارتفاعات، راهپیمایی و کوهپیمایی، غارنوردی، اسکی، یخ و برف و صعودهای زمستانی علاقمند شود.

از این زمان تلاش برای آماده شدن و رتبه‌ای رسیدن و تکمیل وسایل، آغاز و دوره‌ای سخت در راه آموزش دیدن و به پای بقیه رسیدن کلید می‌خورد. پس از مدتی وی نیز می‌تواند حرفی برای گفتن داشته باشد.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
یک روز عادی در زندگی علاقمندان به سنگنوردی

مراحل کوهنوردی ( دوره پیشرفت )

دوران عضویت در گروه‌های کوهنوردی گاه به واسطه علایق گروهی تا مدت‌ها ادامه می‌یابد، اما با گذشت زمان فرد با همکاری و اجرای برنامه‌های مشترک با سایر گروه‌ها و با کسب تجربیات تازه و با تکیه بر آموخته‌های خود، احساس استقلال می‌کند.

این احساس برای اکثر کوهنوردان به وجود می‌آید و گریزی از آن نیست. در این دوره فرد در کلاس‌های مختلفی (خارج از سطح گروه) شرکت می‌کند. به تدریج با اعضای سایر گروه‌های کوهنوردی، مربیان و پیشکسوتان آشنا می‌شود.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
صعود زمستانی با تجهیزات کامل

امیال گوناگون، با توجه به فصل، هیچگاه او را آزاد نمی‌گذارند. در بهار هر سال برنامه کوهپیمایی و در اواخر بهار سنگنوردی، در تابستان صعود به قلل، در پاییز آمادگی برای اجرای برنامه‌های زمستانی و در اوج آن اجرای برنامه زمستانی و دوباره تکرار مکررات.

البته فرد بتدریج به سوی محور خاصی متمرکز می‌­شود. یکی از اشکال و زیربخش‌های کوهنوردی مدنظر او قرار می‌گیرد. میل به همه فن حریف بودن افول و در یک یا حداکثر دو رشته به آغاز به پیشرفت می­‌نماید. سال‌ها در پی یکدیگر می‌گذرند. حال او یک مربی و یا یک کوهنورد باتجربه و حرفه‌ای شده است.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
دوره بازآموزی مربیان درجه ۳ برف و یخ به میزبانی استان تهران

مراحل کوهنوردی ( دوران تجربه )

با طی دوران شکوفایی و افزون شدن تجربه، کوهنورد با تکیه بر آموخته‌های خود در طی سالیان سال، به انتقال این تجربیات می­‌پردازد و وارد دوران انتقال تجربیات به کارآموزان و کسانی که، همچون گذشته خود او، به دنبال گمشده‌ای می‌­گردند، آغاز می­‌گردد دوران انتقال به آرامی سپری می­‌شود و در طی آن ضمن این که خود وی در روند آموزش به کارآموزان، خود نیز آموزش می­‌بیند، به رشد آنان می‌­افزاید.

با نهادهای مختلفی همکاری می‌­کند، از عمق وجود خویش دانسته­‌های علاقمندان را تعمیق می‌­بخشد. در نهایت پس از طی سالیان طولانی تجاربش یا در خدمت آموزش به دیگران قرار می­‌گیرد و یا در مسیر شکوفایی فردی خویش.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
جناب آقای استاد رفعتی افشار رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران به اتفاق آقای علی فرامرزپور در بارگاه سوم دماوند

مراحل کوهنوردی ( دوران پیشکسوتی )

پس از پشت سر نهادن سال‌های متمادی از زندگی کوهنوردی با آنان که همراه و همگام خودش بودند، بتدریج با رسیدن به مرزهای پیری، تلاش و کوشش رو به افول می‌­نهد. دیگر نمی­‌تواند همپای جوان‌­ها گام بردارد. با این که کوله‌باری از تجربه بر پشت دارد و از انتقال آن به دیگران غافل نیست، اما در عین حال نیازمند قرار گرفتن و سکون و آرامش است.

در عین حال باید دانسته‌های خود را با اطلاعات روز وفق دهد و از آن عقب نیفتد. اگر نتواند خود را با علم روز همگام کند، از قافله پیشرفت امور کوهنوردی عقب خواهد افتاد و جبران آن محال خواهد بود. او باید در چنین اوضاع و احوالی بخواند، تحقیق و بررسی نماید، تدریس کند و در مواقعی به صورت عملی با همسن و سال‌های خود به کوه برود، در شرایط بحرانی از تجربیاتش در توفان و هوای نامساعد استفاده کند و با نشاط و سرحال باشد.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
گروه کوهنوردی باشگاه راه‌آهن به اتفاق راهنمای دماوند آقای علی فرامرزپور در دهانه دماوند سال ۱۳۳۰

با آنچه درباره مراحل کوهنوردی گفته شد به شرح روندی پرداختیم که عموم علاقمندان به کوهنوردی با آن روبه رو هستند. هرچند پیش از پیمودن این راه بهتر است علاقمندان، به ویژه نوجوانان و جوانان بدانند که راهکارهای دیگری، جز موارد قید شده نیز وجود دارد تا با بهره‌گیری از حداقل امکانات ضمن اجتناب از خطرات و صدمات وارده، به خصوص در دوران حادثه‌سازی بتوان به گونه‌­ای چشمگیر ضایعات را به حداقل رسانده، از پیشرفت مطلوب‌تری نیز بهره‌مند گردند.

که در این راستا بهتر است جوانان علاقمند به کوهنوردی از همان ابتدا با مراجعه به هیات‌های کوهنوردی هر استان بتوانند ضمن آشنایی با نحوه فعالیت گروه‌های کوهنوردی موجود، با انتخاب موفق‌ترین گروه و قرار گرفتن در حیطه مسئولیت اجرایی گروه، ضمن ارتقای سطح آموزشی خود، صدمات وارده حوادث ناشی از کوهنورد­ی­‌های اولیه را کم کرده، با انجام برنامه‌­های دسته‌جمعی و گروهی آموزش­‌های خاصی ببینند.

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
قله دماوند | مرداد ۱۳۲۶ | از راست به چپ: آقایان عباس مژده‌بخش، محمدعلی پرویزی، منوچهر جهانبگلو و علی فرامرزپور راهنمای قله دماوند | عکس از علی اعظمی

کوهنوردی که از این راه به تشکیلات سازمان یافته گروه‌های کوهنوردی وارد می‌شود ضمن آموزش دوره‌های متفاوتی چون:

آشنایی با تجهیزات و وسایل کوهنوردی، چگونگی روبرو شدن با خطرات کوهستان، امداد و نجات، هواشناسی، شناسایی کوه­‌های ایران، هدایت گروه در کوهستان و کوهنوردی در زمستان می­‌تواند در آینده ضمن عدم به مخاطره انداختن جان خود، به انتقال تجربیات ارزشمند خویش بپردازد.­

مراحل کوهنوردی | عاشقان طبیعت ایران | به سمت حرفه ای شدن و تجربیات تازه
همایش علمی ورزشی کوهنوردی و دره‌نوردی در دانشگاه صنعتی اصفهان

منبع: “کوهنوردی در ایران” علی مقیم

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۲ میانگین: ۵]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *