مسیرهای صعود به قله توچال
رشتهکوه توچال در شمال کلانشهر تهران و در شهرستان شمیرانات واقع شدهاست. این رشتهکوه از جنوب به شهر تهران و از شمال به روستاهای آهار، شکراب و شهرستانک مشرف است. دامنهٔ جنوبی توچال در مجاورت شهر تهران و قله آن نیز مشرف به این شهر است.
این قله در جنوب منطقهٔ کوهستانی البرز مرکزی و بر روی خطالرأس شرقی – غربی واقع شدهاست، از سمت شرق به قلل لزون غربی، لزون شرقی (پیازچال)، بند لارکرور، سیاهبند، شهربانو کُشَک، چنبرهبند و دارآباد، و از جانب غرب نیز به قلل هومند توچال، هومند شاهنشین، شاهنشین، سی و سه چم، بازارک، نودشتک، لوارک، سهسنگ، منار و روستای مورود واقع در ۳۵ کیلومتری جاده چالوس در منطقهٔ پلخواب منتهی میشود.
مشهورترین پناهگاههای توچال از شرق به غرب، بهترتیب عبارتند از: قله دارآباد، کلکچال، شروین، شیرپلا، جانپناه قله توچال (اردلان)، امیری، هتل اوسون، ایستگاه پنجم تله کابین، جانپناه اسپیدکمر و پلنگچال که همگی آنها مشرف به تهران هستند.
قله توچال در ارتفاع ۳۹۶۴ متری از سطح دریا قرار دارد که میتوانید مسیرهای صعود به قله توچال را در مطلب زیر مشاهده نمایید:
۱- میدان دربند، پناهگاه شیرپلا، جانپناه امیری (سیاه سنگ)، قله توچال (رایجترین مسیر)

۲- بوستان جمشیدیه، پناهگاه کلکچال، دره پیازچال، قله پیازچال، قله توچال
۳- ولنجک، ایستگاه پنجم تلهکابین، ایستگاه هفتم تلهکابین، قله توچال

۴- درکه، پناهگاه پلنگچال، ایستگاه پنجم تلهکابین، ایستگاه هفتم تلهکابین، قله توچال
۵- دارآباد، قله دارآباد، قله پیازچال، قله توچال
۶- دربند، دوراهی اوسون، دره اوسون، جانپناه اسپیدکمر، ایستگاه هفتم تله کابین، قله توچال (قدیمیترین مسیر)

همچنین از دامنهٔ شمالی و از شکراب از مسیر یال ایگل هم امکان صعود به توچال وجود دارد که کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
از سریعترین مسیرهای صعود به قله توچال به ترتیب مسیرهای شماره ۱، ۲ و ۳ میباشد، در صورتی که مسیر شماره ۱ را انتخاب نمایید (در هوای بهاری بدون برف) تا رسیدن به ایستگاه ۵ توچال ۲ ساعت و از ایستگاه پنج تا ایستگاه ۷ توچال ۲:۳۰ دقیقه و از آنجا تا قله کمتر از یک ساعت برای رسیدن به قله در پیش دارید.
اگر مسیر شماره ۳ را انتخاب نمایید، تا ایستگاه پنچ از پارکینگ ۲:۳۰ دقیقه و با استراحت ۲۰ دقیقهای تا ایستگاه ۷، ۱:۴۵ دقیقه و کمتر از یک ساعت دیگر برای رسیدن به قله را در پیش خواهید داشت. (در شرایط جوی مناسب و عدم برفی بودن جاده)
منبع: دانشنامه ویکیپدیا