قله هزار بام استان کرمان
قله هزار در جنوب شهرستان راین در استان کرمان واقع است. ارتفاع قله هزار با اندازهگیری دقیق به وسیله دستگاه جی پی اس ۴۵۰۱ متر برآورد شده که از این روی بلندترین قله استان کرمان و مرتفعترین قله فلات مرکزی ایران محسوب میشود و از این حیث در فهرست طرح سیمرغ کوههای ایران نیز جای گرفته است.
کوه هزار به دلیل داشتن هزار نوع گیاه گوناگون، هزار نامیده شده است و مشهور است که هزار (Hezar) چهارمین قله مرتفع ایران و مرتفعترین قله جنوب کشور است.
با نگاهی به جدول بلندترین قلل ایران درخواهیم یافت که قله هزار چهارمین قله ایران نیست زیرا قللی همچون قله تخت سلیمان (۴۶۵۹ متر)، قله چالون (۴۵۱۶ متر)، قله لنگری (۴۵۱۰ متر)، قله سیاه سنگ (۴۶۰۴ متر)، قله خرسان شمالی (۴۶۸۰ متر)، قله خرسان جنوبی (۴۶۶۹ متر)، قله مرجیکش (۴۵۸۰ متر) و قلل هفت خوان (۴۵۳۷ متر) در این میان از قله هزار مرتفعتر میباشند.
برخی کوهنوردان بر این عقیده هستند که قله هزار به عنوان یک قله مستقل، چهارمین قله ایران است. زیرا قللی که در بالا ذکر شد به عنوان مثال در منطقه علم کوه و تخت سلیمان در خط الراس این کوهستان قرار گرفتهاند و از دید ایشان به عنوان کوهی مستقل محسوب نمیشوند.
روستاهای دامنه کوه هزار، با آب و هوایی دلپذیر و آبشار راین که در دل این کوه قرار دارد، در فصل بهار و تابستان پذیرای میهمانان زیادی است. کوه هزار با مساحت ۹۰۰ کیلومتر مربع، سرچشمه رودخانه تهرود میباشد.
در فاصله کمی از قله هزار زیارتگاهی وجود دارد که به صورت سنگ چینی مربعی شکل ساخته شده است و به زیارتگاههای الهه آناهیتا شباهت دارد.
مرتفعترین منطقه مسکونی ایران روستای باب زنگی از توابع شهرستان راین است. ارتفاع روستای باب زنگی ۳۳۰۹ متر است که در کوه هزار قرار دارد. چندین خانوار در این روستا سکونت دارند و مردم روستا نذورات خود را در بالای کوه ادا میکنند. روستای باب زنگی را در زنگی هم مینامند.
مردم این روستا در تمام فصول سال در روستا ساکن هستند و در فصل زمستان به دلیل بارش برف، راه ارتباطی آنها به شهر راین برای مدتی قطع میشود.
در مسیر آبشار راین روستاهای زیبا و دیدنی از جمله: ظهرود بالا، ظهرود پایین، خالق آباد و خیرآباد قرار دارند که در ایام تابستان گردشگران زیادی را به سمت خود جذب مینمایند.
مسیر رایج برای صعود به قله هزار جبهه شمالی است که از آبشار راین و پناهگاه هزار عبور میکند.
موقعیت جغرافیایی قله هزار کرمان
هزار قلهای منفرد است که از شمال به روستای صاحب آباد، اصفهانیوته و کوهستان جوپار و از غرب به راسک، ده مرتضی و اوردیکان و از جنوب به روستای زیارتگاه و از شمال شرق به راین محدود میشود.
همچنین کوه هزار از شمال به کوههای پلوار و جوپار و از جنوب به کوه جبال بارز منتهی میشود.
جانپناه و پناهگاه
پناهگاه هزار در دامنههای شمالی قله ساخته شده است. ارتفاع پناهگاه هزار حدودا ۳۱۰۰ متر میباشد که از سنگ ساخته شده است و ظرفیت معمول آن ۲۵ نفر و ظرفیت یک اتاق اختصاصی ۸ نفر را دارد.
مسیرهای صعود به قله هزار کرمان
مسیر رایج برای رسیدن به قله هزار جبهه شمالی است که از آبشار راین و پناهگاه عبور میکند. برای رسیدن به آبشار راین باید از شهر راین در جهت غرب و جنوب حدود ۱۵ کیلومتر در جاده آسفالته طی مسیر نمود. آبشار راین شروع پیمایش خواهد بود. همچنین این قله از مسیرهای دیگری چون دره میرشادی ( دره امید )، دره باب زنگی و دره اردیکان نیز قابل صعود است.
دانلود ترک مسیر صعود به قله هزار کرمان
صعود زمستانی و بهترین زمان صعود به قله هزار
صعود زمستانی قله هزار هم مانند دیگر کوههای استان کرمان منطقه فلات مرکزی ایران با زمستانهای طوفانی و بسیار سرد همراه است. صعود به قله هزار در زمستان از صعود زمستانی قله جوپار سادهتر است ولی برفکوبی سنگین و تغییرات هوای سریع نیازمند آمادگی بالا برای صعود میباشد.
ویژگیهای منطقه
آبشار راین در دامنه شمالی قله از دیدنیهای مسیر صعود به قله است. همچنین روستاهای باب زنگی در جنوب قله و اردیکان در جنوب غربی آن با ارتفاع بیش از ۳۰۰۰ متر، از مرتفعترین مناطق مسکونی ایران به حساب میآیند.
کوه هزار به دلیل داشتن هزار نوع گیاه گوناگون همچون آلاله، آویشن، بومادران، مفروح، مرزن جوش، کرفس کوهی، پونه، ازگن، انغوزه، درمنه، گون، قارچ، ریواس، کال، کاهوی کوهی، پیازچه کوهی، کما، گارچیک، چوب شورکوهی و … هزار نامیده میشود.
از دامنههای شرقی این کوهستان رودهایی چون گارچیدان و گیشیگان سرچشمه میگیرد که همگی به رودخانه تهرود میریزند و از دامنههای شمالی آن رود کشک و چند خشکرود دیگر به سوی شمالغربی روان است و دامنههای جنوب و جنوب غربی آن سرچشمه رودهای روددر و هلیل رود را تشکیل میدهند.
عکسهای مسیر صعود به قله هزار کرمان
منابع:
- ویکیپدیا؛
- جغرافیای کرمان (احمد مقبلی)؛
- کوههای کرمان – نگرشی بر بلندیهای جنوب شرقی ایران / رسول زندی / ۱۳۷۲؛
- مقدمهای بر جغرافی طبیعی ایران (علی اکبر نجفی)؛
- داود محمدیفر. اطلس کوهها و غارهای ایران. تهران: سبزان، ۱۳۹۱؛
- عباس جعفری. گیتاشناسی ایران جلد اول، کوهها و کوهنامه ایران. تهران: گیتاشناسی، ۱۳۸۴؛
- علی مقیم. کوهنوردی در ایران. تهران: روزنه، ۱۳۸۵؛
- فریدون اسماعیلزاده. راهنمای صعود به قلههای بلند ایران. الکترونیکی.
برای رفتن به قله هزارحتماً بایدصبح زودوقبل ازطلوع ازپای آبشارحرکت کرد،تاارتفاع ۳۰۰۰مترهیچ مشکلی نیست وحتی تفریح محسوب میشود. اماازپناهگاه تاقله کوه سختی است وشیب تنددارد. برای رفتن به هزارحتماتمرین داشته باشید.اگرارتفاع زده بشوید،برایتان مشکل میشودکه صعودتان حتمی شود. تا ارتفاع ۳۸۵۰ یعنی تاپای تاج خروس هم نسبتا خوب است. اگربعدازظهرقصدرفتن به قله رادارید،حتماکنارتاج خروس کمپ بزنیدوفرداصبح زودودرهوای خنک وباوسعت وقت به صعودتان ادامه بدهید.
برایتان صعودی موفق وتنی سالم وروزگاری خوش آرزو دارم.
سلام و عرض ادب – درود بر شما جناب رحیمی – بینهایت از راهنمایی و توصیههای جنابعالی ممنونم و از وقتی که صرف خواندن این مقاله نمودید تشکر میکنم. سلامت و در اوج باشید؛
درود بر شما میتونم شماره آقای واحدی سرپرست کوهنوردی راین رو داشته باشم