آبشار شیرآباد – مجموعه آبشارهای هفتگانه خان ببین
آبشار شیرآباد واقع در استان گلستان یکی از هزار جلوه از طبیعت شگفتانگیز کشورمان ایران است که با به نمایش گذاشتن سقوط آب از ارتفاع بسیاری را به سوی خود میکشاند. نام دیگر این آبشار، آبشار خان ببین میباشد.
هر گوشه از استان گلستان، زیباییهای خاص خود را دارد. وجود جنگلهای انبوه، کوهستانهایی مرتفع، رودخانهها و دریاچههای بکر و زیبا و آبشارهای فراوان در این استان، آنرا به یکی از بهترین مناطق کشور برای طبیعتگردی و گردشگری تبدیل کرده است.
آبشار شیرآباد گلستان، از زیباترین مجموعههای آبشاری در ایران است. به همین سبب نام آن به عنوان یک اثر طبیعی و ملی در فهرست سازمان محیط زیست قرار دارد.
آبشارهای هفتگانه شیرآباد واقع در روستای شیرآباد از توابع شهرستان رامیان استان گلستان میباشد. با نزدیک شدن به پل چوبی رودخانه شیرآباد، دو آبشار اول این مجموعه نمایان میشود، آبشارهایی که به دلیل دسترسی آسانشان محل استراحت اکثر گردشگران است.
خان به بین یکی از شهرهای استان گلستان و زادگاه حکیم ابوالقاسم میرفندرسکی، است. این شهر مرکز بخش فندرسک از توابع شهرستان رامیان است و از سوی غرب ۵۵ کیلومتر از شهر گرگان و از سوی شرق ۳۰ کیلومتر از شهر گنبد کاووس فاصله دارد.
مجموعه آبشارهای شیرآباد در ۶ کیلومتری جنوب شهر خانببین و در میان جنگلی بسیار زیبا واقع شده است. تعداد این آبشارها به هفت میرسد. در نزدیکی آنها چندین غار نیز وجود دارد. غارهای این جنگل به دیو سپید و سمندر معروفاند. ارتفاع بلندترین آبشار ۲۵ متر است.
اگر کمی ماجراجو باشید و سکوت و تنهایی در طبیعت از برنامههای سفرتان باشد نیاز به جنگلنوردی بیشتری برای رسیدن به دیگر آبشارها دارید. این نکته ضروری را در نظر داشته باشید که برای ادامه مسیر احتیاج به استفاده از تجهیزات مناسب و تجربه کافی در زمینه کوهنوردی است.
هریک از آبشارهای پلکانی شیرآباد با فواصل متفاوتی از یکدیگر قرار گرفتهاند و تقریبا برای بازدید از هرکدام به ۱۵ دقیقه پیادهروی نیاز است. آبشار اول برای همه در دسترس است اما برای رسیدن به باقی آبشارها نیاز به آمادگی جسمانی و کمی تجربه جنگل نوردی است.
ارتفاع آبشار اول شیرآباد ۲۵ متر و ارتفاع آبشار دوم ۱۲ متر میباشد، همچنین عمق حوضچههای آنها به ترتیب به ۸۱ و ۸۰ متر میرسد و آخرین آبشار با ارتفاعی نزدیک به ۳۰ متر از همه بلندتر است که حوضچههایی به عمق ۴۰ و ۸۰ متر در پای دیواره خود دارد.
جریان زلال آب از میان صخرههای سنگی و درختان شیرآباد سبب به وجود آمدن منظرههای منحصر به فردی شده و بینندگانش را مجبور به صرف حداقل ۲ ساعت در کنار هر یک از آنها میکند. عکاسی در طبیعت چشمنواز شیرآباد، صخرهنوردی در کنار آبشار و آبتنی در حوضچههای مملو از آب آن، بهترین تفریحات سفر به این منطقه است.
پوشش گیاهی و جانوری منطقه شیرآباد
محیط پیرامون آبشارها، کوهستانی و جنگلی است و گونههایی از گیاهان مانند ممرز، افرا، انجیلی، توسکا، همیشک، داردوست، خزه، سرخس و قارچهای گارنگ در آن دیده میشود. این منطقه زیستگاهی طبیعی برای جاندارانی همچون مرال، شوکا، خرس، پلنگ، گراز و گربه جنگلی میباشد و تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد.
طبیعت بکر منطقه شیرآباد به جز آبشارهای کوچک و بزرگ و طبیعت چشمنواز جنگلش، غار ارزشمند شیرآباد را در ارتفاع ۳۵۰ متری از سطح دریا و پس از آبشار اول در دل خود جای داده است.
برای ورود به غار شیرآباد باید از دهانه ۹ الی ۱۵ متری که آب سردی در کف آن جریان دارد عبور کرد و سپس به ادامه مسیر پرداخت این آب به رودخانه شیرآباد میریزد.
به دلیل داشتن شرایط مطلوب و وجود آب در درون غار، گونههایی از مهرهداران و بیمهرگان نظیر گاماروس، عنکبوت، خرچنگ آب شیرین، خفاش، قورباغه جنگلی و گونه در حال انقراض سمندر گرگانی (سمندر غارزی ایرانی) در آن زندگی میکنند.
علاوه بر غار شیرآباد غار دیگری به نام دیو سپید در میان آبشارها قرار گرفته است و نزدیک به ۲۳۵ متر طول دارد.
دسترسی به آبشار شیرآباد
شیرآباد، روستاییست در ۵۵ کیلومتری شرق استان گرگان که بین شهرهای علیآباد کتول و آزادشهر قرار گرفته و به عنوان آبشار شیرآباد رامیان هم شناخته میشود. دلیل این موضوع هم به دلیل فاصله ۱۱ کیلومتری آبشار تا رامیان میباشد.
برای رسیدن به این آبشارها به ۶ کیلومتری جنوب شهرستان خان ببین رفته و از طریق جاده آسفالته خود را به روستای شیرآباد میرسانیم. با گذر از روستا و طی مسافتی در حدود ۳ کیلومتر به پایان جاده آسفالته میرسیم.
پس از حدود یک کیلومتر جاده خاکی به یک پارکینگ خواهیم رسید که باید ماشین را پارک کنیم.
حال از طریق مسیری پاکوب و مالرو وارد جنگل میشویم که ما را به آبشار اول میرساند. شیب مسیر پیادهروی کمی تند است اما به صورت پاکوب میباشد.
پس از ۱۵ دقیقه پیادهروی به آبشار اول میرسیم و پس از آن میتوانیم با پیشروی در جنگل و حدود ۱۵ دقیقه پیادهروی خود را به آبشار دوم رسانیم.
از آبشار دوم به بعد، مسیر سختتر میشود و حدود ۳۰ دقیقه طول خواهد کشید تا به آبشار سوم برسیم. اگر باز هم توانستیم مسیر را ادامه دهیم، بهتر است بدانیم که آبشارهای بعدی هرکدام بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه از هم فاصله دارند.
ماجراجویی در جنگل شیرآباد
پیادهروی در دل جنگلهای بکر و زیبای شیرآباد در کنار رودخانه خروشان و تماشای آبشارهای حیرتانگیز شیرآباد، روحتان را جلا خواهد داد و خاطراتی خوش را برایتان رقم خواهد زد.
فراموش نکنید که دوربین عکاسی خود را به همراه داشته باشید. چرا که در این طبیعتگردی، مناظری را خواهید دید که شاید دیگر فرصت دیدنشان را نداشته باشید.
مجموعه آبشارهای شیرآباد بهترین مکان برای علاقمندان به عکاسی از طبیعت است. اما اصلیترین فعالیتی که گردشگران و طبیعتگردان در این مکان انجام میدهند، شنا و آبتنی است. آببازی در حوضچههای پر از آب این منطقه، لحظات بسیار شادی را برایتان رقم خواهد زد.
اگر با اصول درهنوردی و صخرهنوردی آشنایی دارید و پیش از این وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای این کار را تهیه کردهاید، میتوانید کمی چاشنی هیجان را به این سفر اضافه کنید و تجربهی متفاوتی را برای خود خلق کنید.
بهترین فصل بازدید از آبشارهای شیرآباد
شیرآباد در تمامی فصول سال زیبا و رویاییست و در تمام ایام سفر به این منطقه امکانپذیر است. به دلیل گرمای هوا در اواسط تابستان و البته روزهای سرد سال، امکان برخورد با جادههای پر از برف و آب و هوای سرد وجود دارد.
به دلیل اقلیم کوهستانی منطقه بهترین زمان سفر به شیرآباد از فروردین ماه تا اواسط خرداد است. بهار با رویش دوباره گیاهان، جلوه تازهای را به شیرآباد میبخشد.
این منطقه از اهمیت زیست محیطی بالایی برخوردار است و تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار گرفته است. احترام گذاشتن به طبیعت آن و بازگرداندن زبالههایمان به شهر، کمترین کاریست که میتوانیم در قبال این طبیعت زیبا و دوست داشتنی انجام دهیم.
امکانات گردشگری و رفاهی منطقه شیرآباد
قبل از ورود به جنگل پارکینگی برای استفاده گردشگران وجود دارد و در آن امکاناتی همچون آب آشامیدنی، سوپرمارکت و سرویس بهداشتی و آلاچیق در دسترس هستند.
در محوطه پارک جنگلی نیز آلاچیقهایی برای گردشگران ساخته شده است. گردشگران و طبیعتگردان میتوانند از خانههای محلی، هتلهای شهرهای اطراف و کمپینگ در طبیعت برای اقامت استفاده نمایند.
ملزومات سفر به شیرآباد
پیادهروی جزئی جدانشدنی در این سفر است پس کفش مناسب را فراموش نکنید. یک دست لباس اضافه نیز در کولهبارتان بگنجانید که اگر هوس آببازی به سرتان زد به راحتی بتوانید آن را انجام دهید.
برای دیدن آبشارها نیازی به ابزار فنی ندارید اما برای عبور از میان دره و یا صعود و فرود از آبشارها باید حداقل ۷۰ متر طناب و ابزارهای کامل درهنوردی و صخرهنوردی را به همراه داشته باشید.
اگر با هدف تماشای تمام آبشارها راهی این سفر میشوید بهتر است لوازمی همچون چادر مسافرتی، لباس و کفش مناسب، سیستم مکانیاب (جی پی اس)، آب، غذا و هدلامپ به همراه داشته باشید تا با آرامش بیشتری در کنار آبشارها و غارهای زیبایش بمانید.
آب، مواد غذایی و خوراکیهای مورد نیاز خود را به همراه ببرید تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنید.
غار دیو سپید شیرآباد
با حدود ۴۰ دقیقه جنگلنوردی نسبتا سخت، به غار دیو سپید خواهید رسید. این غار در میانههای مسیر آبشارهای شیرآباد قرار دارد و یکی از مطرحترین جاذبههای گردشگری این مجموعه محسوب میشود. این غار حدود ۲۳۵ متر طول دارد و در ارتفاع ۳۱۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است.
اگر تمایل دارید تا از این غار هم بازدید داشته باشید، پیشنهاد میکنیم که هدلامپ به همراه داشته باشید. برای بازدید از این غار، نیازی به تجهیزات حرفهای غارنوردی نیست.
آبشارهای شیرآباد گلستان، یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری این استان هستند. به دلیل شلوغی این مجموعه در ایام تعطیلات، پیشنهاد میکنیم در صورت امکان، در روزهای کاری هفته به دیدن این آبشارهای زیبا بروید.
هرچه که در دل جنگل پیش بروید، آبشارها و طبیعت اطرافش زیباتر خواهند شد.
بنابراین اگر توان فیزیکی مناسب برای جنگلنوردی در شیب تند را دارید، از تمامی آبشارهای این مجموعه دیدن کنید. اگر قصد برپایی کمپ را داشتید حتما فاصلهی مناسب از رودخانه را رعایت فرمایید. مسیر پیادهروی در برخی نقاط مشکل، لغزنده و پرتگاهی است پس بسیار مراقب باشید.
برخی از حوضچههای زیر آبشارها عمیقتر از آن چیزی که تصور میکنید، هستند. برای آبتنی حتما جوانب احتیاط را در نظر بگیرید.
منابع: الیگشت، کارناوال