قله زلیخا بام استان کردستان
یکی از قلههایی که علاقمندان به طرح سیمرغ کوههای ایران جزو اهدافشان قرار میدهند قله زلیخا یا قولی زلیخا به ارتفاع ۳۱۹۵ متر است. صعود به قله در استانهای مختلف همیشه آرزوی کوهنوردان است. تجربه قلههای مختلف، آشنایی با تنوع آداب و رسوم مناطق در کنار صعود به قلهها موضوعی است که همیشه در سفر به افزایش تجربه و شناخت سرزمین و وطن انسان تأثیر میگذارد.
قله زلیخا با ارتفاع ۳۱۹۵ متر در مرز بین شهرستانهای دیواندره و سقز در استان کردستان قرار گرفته است. طبق تقسیم بندی کوههای ایران این قله در قسمت شمالی رشته کوه زاگرس و در کوههای کردستان واقع شده است.
کوهستان زلیخا یا چهل چشمه دارای تعداد بسیاری قله با ارتفاعی بالغ بر ۳۰۰۰ متر است. قله شاه نشین که در جنوب غرب روستای بست قرار دارد از گذشته به عنوان معروفترین و حتی بلندترین قله چهل چشمه شناخته میشده است.
اما در حقیقت اندازهگیریهای جدید توسط دستگاههای بهروزتر و دقیقتر نشان داد که قله قولی زلیخا در جنوب شرقی قله شاهنشین مرتفعترین قله این کوهستان است. بنابراین قله زلیخا یا قولی زلیخا بام استان کردستان به شمار میرود و از این روی در فهرست ۳۱ قله بلند طرح سیمرغ کوههای ایران قرار دارد.
این منطقه از برفگیرترین و سردسیرترین مناطق کردستان به حساب میآید و در تمام طول سال از برف پوشیده شده است. همچنین جزو بزرگترین یخچالهای طبیعی ایران نیز به شمار میآید.
موقعیت جغرافیایی قله زلیخا
کوهستان چهل چشمه از شرق به شهرستان دیواندره، از شمال شرقی به روستای بست، از شمال به جاده دیواندره-سقز، از شمال غربی به روستای اسحاق آباد، از غرب به روستای بسطام و جاده مریوان-سقز و از جنوب غرب با فاصله زیاد به دریاچه زریوار میرسد. در کل از نظر جغرافیایی کوهستان چهل چشمه حدفاصل شهرهای سنندج، مریوان، سقز و دیواندره است.
قله شاهنشین که برخی آن را قله چهل چشمه نیز مینامند آخرین قله از خط الراس چهل چشمه است. خط الراس چهل چشمه از اطراف دیواندره با ارتفاع تقریبی ۲۴۰۰ متر آغاز و به سمت غرب و جنوب غربی کشیده شده است.
این خط الرأس با قلل بلندی همچون سولانه سخته، سلطان، دوبرا، قولی زلیخا و گاوه لان در نهایت به قله شاهنشین میرسد. قله شاهنشین از شرق به چشمه پر آب کانی چاۆڕەش، از شمال غرب به روستای اسحاق آباد و از جنوب شرقی به قلههای گاوه لان و قولی زلیخا میرسد.
مسیرهای صعود به قله زولیخا
- مسیر رایج صعود: روستای بِست دیواندره، مسیر شمال شرقی
بهترین مسیر صعود به قله زلیخا از طریق روستای بِست میباشد. بست به معنای بن بست و آخرین روستای این ناحیه کوهستانی است.
- مسیر طولانی: روستای بست، قله شاه نشین، پیمایش خط الراس، قله قولی زلیخا
دانلود ترک مسیر صعود به قله زلیخا بام استان کردستان
نکات مهم صعود به قله قولی زلیخا
- ارتفاع پای کار صعود در روستای بست ۱۸۰۰ متر
- مسافت پای کار تا قله در حدود ۲۳ کیلومتر
- در تمام مسیرهای صعود چشمههای فراوانی وجود که معروفترین و پُر آبترین چشمه آن کانی چاۆڕەش نام دارد که در ضلع جنوب شرقی قله زلیخا قرار دارد.
- وضعیت آنتن دهی تلفن همراه در بیشتر مسیرها مناسب است.
- قله زلیخا فاقد جانپناه یا پناهگاه است.
- در انتهای روستای بست قرارگاه کوهنوردی بسیار مناسبی از طرف اداره وزارت ورزش و جوانان دیواندره ساخته شده است که محل مناسبی برای اسکان تیمهای کوهنوردی است.
- نزدیکترین مرکز درمانی به مسیر صعود قله زلیخا یمارستان امام خمینی واقع در خیابان صلاحالدین ایوبی دیواندره است.
- بهترین فصل صعود به قله زلیخا خردادماه و در کل فصل بهار است.
- اگر قصد برنامهریزی برای صعود زمستانی به قله زلیخا و این کوهستان را دارید باید توجه داشته باشید که این کوهستان به دلیل وجود مسیرهای پر شیب و درههای بهمنگیر در زمستان بسیار خطرناک میباشد. بنابراین تمام مسائل و موارد ایمنی را برای یک صعود امن در نظر بگیرید.
مسیر صعود به قله زلیخا از روستای بست
برای رسیدن به مبدا پیمایش باید ابتدا خود را به جاده دیواندره به سقز برسانید. در ۲۰ کیلومتری این جاده تابلویی به عنوان شریف آباد قرار گرفته است که بعد از عبور از روستاهای ابراهیم آباد، شریف آباد، آلیجان و طی مسافت ۵۰ کیلومتر شما را به روستای بست خواهد رساند.
در انتهای روستای بست قرارگاه کوهنوردی وجود دارد که محلی مناسب برای شبمانی تیمهای کوهنوردی است. ارتفاع روستای بست ۱۸۰۰ متر بالاتر از سطح دریاست. مسیر کوهپیمایی نیز از محل قرارگاه آغاز میشود که دارای پاکوب است.
ابتدای پاکوب درون دره بوده و سپس به روی یال امتداد مییابد. یال صعود در میان دو دره اصلی قله زلیخا واقع شده است. شیب مسیر زیاد نبوده اما طولانیست و تا زیر قلل کوهستان چهل چشمه ادامه خواهد داشت.
یکی از علایم مسیر تابلوی نارنجی رنگی است که چشمه کانی چاورهش را نشان میدهد. کوهستان چهل چشمه شکل خط الراسی دارد. پس از رسیدن به گردنه و قرار گرفتن روی خط الراس میتوانید سه قله اصلی نزدیک به هم این مجموعه که بلندترین آن قله زلیخا است را صعود کنید.
پوشش گیاهی کوهستان چهل چشمه
این منطقه از استان کردستان دارای پوشش غنی از گیاهان کوهستانی ایران است و تنوع زیادی در پوشش گیاهی این منطقه مشاهده میشود. سولان یا گل پامچال، کاشمه، لووشه، پسل یا کول، سموور، ریواس، منی، سووره بنه، گونی، کنیوال، پیچک، برزا، سنوبر، قیتران، بنفشه، سالمه و … از این قبیل هستند.
گوناگونی جانوری کوهستان چهل چشمه
خرس، گرگ، روباه، خرگوش، کبک کوهی، مارهای فراوان و گراز در این منطقه زیست میکنند.
منابع: ویکیلاک، خبرگزاری صدا و سیما و … گردآوری: حامد اسپرهم
ممنون از آقا حامد . گزارش زیبا و کاملی بود
درود و سپاس از شما بزرگوار که وقت ارزشمندتون رو صرف مطالعه این مطلب نمودید. سلامت و برفراز باشید.