قله سیاه کمان
قله سیاه کمان به ارتفاع ۴۴۷۲ متر یکی از قلل بلند منطقه تخت سلیمان و علم کوه در رشتهکوه البرز است. قله سیاه کمان از مهمترین و مرتفعترین قلههای خطالرأسی است که توسط گردنهای مرتفع به همین نام به قله چالون از سمت جنوب متصل میشود.
موقعیت جغرافیایی قله سیاه کمان
قله سیاه کمان در شرق قله علم کوه، در شمال منطقه تخت سلیمان و در کنار سرچشمه رود سرد آبرود واقع شده است. این منطقه در شهرستان کلاردشت در استان مازندران واقع میباشد.
منطقه کوهستانی تخت سلیمان با تعداد زیادی قله بالای چهار هزار متر، یکی از بلندترین نواحی البرز غربی است. این منطقه از شمال به چالوس تا تنکابن، از غرب به دره سه هزار تنکابن، از جنوب به طالقان و الموت و از شرق محدود به دره چالوس است.

قله سیاه کمان از جنوب به قله چالون و سپس از خط الراس به سمت شرق با گذر از قللی همچون کلاچ بند، کل بزان، گل گردنک و ماشل نو به قله پسندکوه میرسد.
مسیر سیاه کمان پس از رسیدن به چالون در ادامه خط الراس به سمت غرب به سیاه سنگ، شاخک و علم کوه میرسد. سیاه کمان از شمال با شیب بسیار تندی به دره رودخانه سردآبرود و بریر میرسد.
وجه تسمیه قله سیاه کمان
قله سیاهکمان با ترکیب سنگهای سیاهی که تا فراز آن را پوشانده است به مانند کمان در حال شلیک که قوس میانی آن تیز شده است درآمده و شاید از این روی چنین نامی بر آن نهاده شده است.
این کوه یکی از زیباترین دورنماها را در میان قلل منطقه به ویژه در کلاردشت دارد. چهره شاخص، بلند، هرمی شکل و سیاه رنگ آن از اقصی نقاط منطقه قابل مشاهده است.

صعود به قله سیاه کمان
در قسمتهایی از مسیرهای صعود به قله سیاه کمان دست به سنگهایی وجود دارد که عبور از آنها نیازمند مهارت و آشنایی کوهنورد به آن میباشد.
طول مسافت پیمایش این مسیرها نسبتا زیاد است. با در نظر گرفتن جمیع جهات صعود به قله سیاه کمان را میتوان از جمله صعودهای نسبتا دشوار در کشور نام برد.

مسیرهای صعود به قله سیاه کمان
- مسیر سرچال
- مسیر دره نفت چاک
- مسیر خط الراس از چالون به سیاه کمان
کروکی صعود به قله سیاه کمان

دانلود ترک مسیرهای صعود به قله سیاه کمان
مسیر سرچال به سیاه کمان
برای صعود به قله سیاه کمان از مسیر پناهگاه سرچال، حرکت خود را از ونداربن آغاز کرده و بعد از حدود ۳۰ دقیقه به گوسفندسرای اول بریر و از آنجا پس از حدود ۱۵ دقیقه به گوسفندسرای دوم بریر و پل اول کلجاران میرسیم.
با پیمایش حدود ۱۵ دقیقه به پل دوم خواهیم رسید. در ادامه پس از حدود ۱ ساعت به سنگ کشتی خواهیم رسید که محلی مناسب برای استراحتی کوتاه میباشد. از اینجا تا رسیدن به پناهگاه سرچال نیز چیزی در حدود ۳ و نیم ساعت زمان نیاز است.

حال به سمت میان سه چال مسیر را دنبال میکنیم. بهترین یال صعود قله سیاه کمان حدودا در مقابل کوه میان سه چال قرار دارد. ادامه مسیر ریزشی و با شیب زیاد است و در بعضی بخشها هم نیاز به دست به سنگ دارد. این یال به قله ختم میشود. از سرچال تا قله ۴ و نیم تا ۵ ساعت زمان نیاز دارد.
در کل، مدت زمان مورد نیاز صعود از ونداربن تا قله ۱۰ تا ۱۱ ساعت است و برای فرود نیز بسته به انتخاب مسیر ۷ تا ۸ ساعت زمان خواهد برد.

مسیر دره نفت چاک به سیاه کمان (شمال شرقی)
این مسیر از پناهگاه ونداربن آغاز و پس از گذر از گوسفندسرای بریر و دوراهی کلجاران و ادامه دادن مسیر به دره نفت چاک میرسد (۲ تا ۲ و نیم ساعت). دره نفت چاک در فصل زمستان مستعد سقوط بهمنهای مکرر و بسیار خطرناک است.
در ادامه مسیر دره، پس از تقریبا یک ساعت پیمایش به قسمتی خواهیم رسید که راه به سمت راست منحرف شده که این بخش از مسیر را دوزک ره و گوسفندسرای نفت چاک یا چال نفت میگویند. حال به سمت راست ادامه مسیر داده و با شیبی تند به بالای یال میرسیم.

با رسیدن به قسمت پایانی یال، دنباله مسیر با فراز و فرودها و دست به سنگ تا قله ادامه پیدا میکند.
مسافت پیمایش این مسیر به صورت صعود و فرود، در حدود ۲۰ کیلومتر است که از ارتفاع ۲۲۲۰ متری در ونداربن شروع و تا قله ادامه دارد و چیزی در حدود ۱۸ ساعت به طول میانجامد. کل ارتفاعی که در این مسیر از ونداربن تا قله صعود میشود در حدود ۲۳۷۲ متر است.

مسیر چالون به سیاه کمان
برای صعود به قله سیاه کمان از این مسیر باید ابتدا تا منطقه علم چال پیمایش نموده و در ادامه در منتهی الیه چپ یخچال از دهلیز یکی مانده به آخر، روی خط الراس قرار بگیریم.
حال دو راه در پیش است یکی در راست که به سمت سیاه سنگ میرود و دیگری در سمت چپ که با پیمایش خط الرأس، اول به قله چالون و پس از آن به قله سیاه کمان میرسد.
بهترین مسیر برای صعود به قله سیاه کمان مسیر پناهگاه سرچال است. این پناهگاه درست در مقابل قله سیاهکمان واقع شده است.

دید از قله
از فراز قله سیاهکمان شما نظارهگر قلل مرتفع و زیبای منطقه تخت سلیمان، دیواره شمالی علم کوه، پناهگاه سرچال و یخچالهای طبیعی منطقه خواهید بود.
بهترین زمان صعود به قله سیاه کمان
صعود به قله سیاه کمان نیازمند دقت در برنامهریزی و همچنین آمادگی جسمانی مناسب است. بهترین زمان صعود به قله سیاهکمان فصل تابستان است.
صعود قله سیاهکمان آن هم به صورت یک روزه مستلزم داشتن توان جسمانی و آمادگی ذهنی و تمرکز بالا میباشد. این نکته را باید در نظر داشت که صعود یکروزه به سیاه کمان در فصولی که روزها کوتاه میباشد بسیار دشوارتر از نظر مدیریت زمانبندی است.

صعود زمستانی قله سیاه کمان
صعود زمستانی به قله سیاه کمان نیاز به قدرت و توان بالای بدنی و نیز مهارت در تکنیکهای صعود زمستانی است. دره نفت چاک در فصل زمستان در معرض بهمنهای مکرر میباشد و عبور از آن به هیچ عنوان توصیه نمیگردد.
آشنایی کامل با اصول اولیه بهمن، بهمن شناسی، پیش بینی بهمن، ایمنی در برابر بهمن و سایر نکات مهم درباره این خطر بالقوه نیز امری بسیار مهم است.
یکی از کمخطرترین مسیرهای صعود به قله سیاه کمان در فصل زمستان مسیر یال دوزک ره یعنی یال شرقی سیاهکمان است که در ابتدای دره نفت چاک قرار دارد. مسیر دیگر نیز، مسیر گردنه سیاه سنگها میباشد که با خطر ریزش بهمن مواجه است.

پناهگاه سرچال
پناهگاه قدیمی سرچال در انتهای یخچال سرچال و زیر قله تخت سلیمان، در ارتفاع ۳۸۰۰ متری توسط فدراسیون کوهنوردی ساخته شده است.
این پناهگاه مکان مناسبی برای اتراقهای طولانی زمستانی تیمهای صعودکننده به قلل علمکوه است و دارای چشمه آبی است که به واسطه سردی هوا در ساعت اولیه غروب یخ میزند. داشتن آب لوله کشی و نیز سرویس بهداشتی در ساختمانی مجزا از ویژگیهای پناهگاه سرچال محسوب میشود.

وضعیت آنتن دهی همراه اول
- از قرارگاه ونداربن تا پل دوم
- پیش از جانپناه سرچال تا جانپناه
- بر فراز قله سیاه کمان آنتن دهی
وضعیت آب در منطقه
- قرارگاه ونداربن
- مسیر پاکوب در کنار رودخانه تا پل دوم
- چشمه در کنار سنگ کشتی
- جانپناه سرچال

پوشش گیاهی منطقه
- ارس خزنده، گیاهان بالشتکی مانند کلاه میرحسن، چوبک و گون؛
- از سرچال به بالا فاقد پوشش گیاهی است.
پوشش جانوری منطقه
- کل و بز، خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، شغال، روباه، کبک دری و کبک معمولی
منابع: ویکیپدیا، موج کوه (مهدی جباریان) و نکاتی از گزارشات کوهنوردان گردآوری: حامد اسپرهم