معرفی ۱۰ آتشفشان فعال دنیا
پیش از معرفی ۱۰ آتشفشان فعال دنیا بهتر است بدانید، آتشفشان یک ساختمان زمینشناسی است که به وسیله آن مواد آتشفشانی (به صورت مذاب، گاز و قطعات جامد یا هر ۳) از درون زمین به سطح آن راه مییابند.
انباشتگی این مواد در محل خروج، برجستگیهایی به نام کوه آتشفشان ایجاد مینماید.
آتشفشان یکی از پدیدههای طبیعی و دائمی زمینشناسی است که در طول تاریخ زمینشناسی نسبتا بدون تغییر باقی مانده و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشت زمین نقش اساسی داشته و دارد.
تولید مواد آتشفشانی و پدیدههای مؤثر در ایجاد آتشفشان از دوره پرکامبرین تا عهد حاضر تغییر چندانی نداشته است و آنچه در این راستا تغییر کرده است، نوع دانستهها، چگونگی اندیشیدن و نحوه بهرهگیری از آنهاست.
آتشفشانها پدیدههای جهانی هستند و در سایر کرات منظومه شمسی به ویژه سیارات مشابه زمین یک پدیده عادی محسوب میشود و آتشفشان بیشک در کیهان نیز رخ میدهد.
همچنین پوشش سطحی ماه اغلب با سنگهای آتشفشانی پوشیده شده است و بارزترین ارتفاعات مریخ توسط آتشفشانها ساخته شده است.
در اینجا با ۱۰ آتشفشان شگفتانگیز و فعال دنیا بیشتر آشنا میشویم؛
۱. کوه وزوویوس (Vesuvius) – ایتالیا
یکی از ۱۰ آتشفشان فعال دنیا کوه وزوویوس است که در کنار خلیج ناپل قرار دارد و شهرت آن برای فوران سال ۷۹ میلادی است که به نابودی شهرهای پمپی و هرکولانیوم منجر شد.
این کوه تنها آتشفشان فعال در اقلیم اروپا است و آخرین فوران آن به ۱۹۴۴ باز میگردد.
وزوویوس نقش عمدهای در شناخت فرهنگ اساطیری و محلی منطقه دارد. ویرانههای شهر پمپی، رسوبات گدازهها و منظره زیبای خلیج ناپل بازدید از این کوه را جذابتر میکنند.
۲. کوه فوجی (Fuji) – ژاپن
کوه فوجی که در ۱۰۰ کیلومتری شمالشرقی توکیو آرمیده است، یکی از نمادهای فرهنگی کشور ژاپن به شمار میرود.
اهمیت تاریخی و فرهنگی کوه فوجی در کنار نمای زیبای کلاهک برفی قله و پنج دریاچه اطراف آن، فاکتورهای جذابکننده این کوه هستند.
فوجی یک آتشفشان چینهای فعال است که آخرین فوران آن به سال ۱۷۰۷ باز میگردد. آتشفشانی که مخروط آن از روی هم قرار گرفتن لایههای سفتشده گدازه، تفرا، سنگ آذرین و خاکستر تشکیل شده است را آتشفشان چینهای مینامند.
۳. کوه اتنا (Etna) – ایتالیا
این آتشفشان که در قلب جزیره سیسیل واقع شده، بطور مداوم در حال انتشار خاکستر و گدازه به بیرون است. اینجا خانه سایکلاپس، غول یک چشم اساطیری است.
قله پوشیده از برف و دهانههای آتشفشان که تعداد آنها به ۴۰۰ عدد میرسد منظرهای فراموش نشدنی را به شما تقدیم میکنند.
این آتشفشان با ارتفاع بیش از ۳۳۲۹ متر یکی از بلندترین قلهها در اروپا است.
۴. آتشفشان آرنال (Arenal Volcano) – کاستاریکا
آرنال یک آتشفشان فعال با انفجار مکرر گدازه است. آخرین فوران این آتشفشان در سال ۱۹۶۸ تقریبا تا نابودی کامل شهر تباکن پیش رفت. اینجا یک مقصد ایدئال برای تماشای جریان گدازه است.
آتشفشان در میان پارک ملی آتشفشان آرنال قرار دارد و توریستها علاوه بر بازدید از پوشش گیاهی و گونههای جانوری منطقه، میتوانند از فعالیتهای مختلفی همچون کوهنوردی، قایقسواری، شنا و دوچرخهسواری کوهستان لذت ببرند.
۵. ترایناکِجگور (Thrihnukagigur) – ایسلند
این آتشفشان که در ۲۱ کیلومتری از ریکیاویک واقع شده از ۴۰۰۰ سال پیش تاکنون خاموش بوده است و به نظر نمیرسد که در آیندهای نزدیک فعال شود.
آتشفشان ترایناکِجگور تنها آتشفشان در دنیا است که میتوان در درون آن به کاوش پرداخت.
برای این کار امکاناتی جهت پایین رفتن تا عمق ۱۲۰ متری دهانه اصلی مهیا شده است. نام این آتشفشان به معنی دهانه سه قله است.
۶. کوه سنت هلنز (St. Helens) – آمریکا
کوهی که به خاطر فوران سال ۱۹۸۰ بدنام است، حادثهای که به قیمت جان ۵۷ نفر و تخریب منطقهای به وسعت ۶۰۰ کیلومترمربع تمام شد. کوه سنت هلنز یکی از فعالترین آتشفشانهای آمریکا است.
این آتشفشان و سرزمینهای اطراف آن به عنوان بخشی از آثار تاریخی آتشفشانی ملی کوه سنت هلنز، هرساله هزاران بازدیدکننده را به سمت خود جذب میکنند.
بازدیدکنندگان اجازه دارند تا فاصله ۶.۴ کیلومتری از دهانه آتشفشان پیش بروند.
۷. کوه برومو (Bromo) – اندونزی
کوه برومو بخشی از پارک ملی برومو تنگر سمرو و یکی از مشهورترین آتشفشانهای جنوبشرقی آسیا است. نام این کوه از نام خدای هندوها، برهما گرفته شده است و اهمیت فرهنگی بسیاری برای مردم محلی دارد.
ساکنان محلی اطراف کوه تنگریها هستند، مردمانی که در طول فستیوال یادنیا کاسادا از کوه بالا میروند و برای آرامش خدایان، سبزیجات، میوهها و گاهی چهارپایان خود را به درون دهانه پرتاب میکنند.
۸. کلیمانجارو (Kilimanjaro) – تانزانیا
کلیمانجارو با بلندای ۵۸۹۵ متر بلندترین کوه آفریقا و همینطور بلندترین کوه مستقل جهان است. این آتشفشان آرام با سه مخروط مجزای خود برای مردم محلی واچاگا قابل احترام است.
کلیمانجارو علیرغم ارتفاع زیاد خود یکی از سادهترین کوهها برای صعود بشمار میرود و هر سال ۲۰۰۰۰ کوهنورد را به سمت خود جذب میکند.
۹. کراکاتوا (Krakatoa) – اندونزی
یکی دیگر از ۱۰ آتشفشان فعال دنیا آتشفشان کراکاتوا است که یکی از فعالترین آتشفشانهای اندونزی است که در پارک ملی یوجونگ کولان قرار دارد.
فوران این آتشفشان در سال ۱۸۸۳ یکی از مهلکترین فورانهای تاریخ بود.
حدود ۳۵۰۰۰ نفر در انفجارهای آتشفشان و سونامی بعد از آن کشته شدند. این حادثه باعث از بین رفتن کامل یک جزیره و شکل گرفتن یک جزیره جدید شد. جزیره جدید آناک کراکاتوا (فرزند کراکاتوا) نام گرفت.
۱۰. آتشفشان پوپوکاتپل (Popocatepetl Volcano) – مکزیک
آخرین مورد از ۱۰ آتشفشان فعال دنیا که برای شما معرفی خواهیم کرد پوپوکاتپل هست که این آتشفشان که به ال پوپو نیز مشهور است یکی از فعالترین آتشفشانهای مکزیک بشمار میرود و در ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی مکزیکوسیتی قرار دارد.
نام این آتشفشان به زبان ناواتلی به معنی کوه دودزا است. این کوه شاهد فورانهای متعددی است که آخرین آنها در سال ۲۰۱۳ بوده است.
از جاذبههای این منطقه میتوان به صومعههایی اشاره کرد که در قرن ۱۶ میلادی به دست راهبان اسپانیایی ساخته شده و اکنون در لیست میراث جهانی قرار دارند.
گردآوری: حامد اسپرهم