لوازم غارنوردی
اگر غارنوردی را به عنوان رشته فعالیت خود انتخاب کردهاید؛ پس باید با تجهیزات و لوازم غارنوردی نیز آشنایی کامل کسب نمایید. به همین منظور آشنایی با نوع کاربرد و چگونگی استفاده از ابزار و لوازم غارنوردی امری ضروریست.
در این مقاله سعی بر آن داریم تا علاقهمندان به غارنوردی را با ابزار، تجهیزات و لوازم غارنوردی آشنا ساخته و نکاتی را در زمینه چگونگی تهیه و استفاده از این ابزار ارائه نماییم.
کرایه لوازم غارنوردی
اگر نمیخواهید که برای غارنوردی هزینه بسیار کنید یا از افراد مبتدی در امر غارنوردی هستید، بهتر است از لباسهای دسته دوم استفاده کنید. پوشیدن لباسهای کهنه و قدیمی که معمولی اما گرم هستند، در این مواقع بسیار مناسب هستند.
به سراغ لباسهای ضدآبی بروید که اگر چه قدیمی هستند اما همین خوصیات ضدآب آنها، بسیار مفیدتر از لباسهای معمولی همانند جین و پیراهن است. ژاکت، شلوار و پیراهنهای چندلایه اما گرم و ضدآبی را بخرید که در عین جمع و جور بودن، سبک و با دوام نیز باشند.
برای خرید لوازم غارنوردی حتما لازم نیست تمام وسایل را نو بخرید. گاهی قرض گرفتن یا خرید وسایل دست دوم اما مناسب و با دوام میتواند بسیار کارساز باشد. حتی با کمی پرس و جو ممکن است بتوانید مغازههایی را پیدا کنید که لوازم غارنوردی را میتوانید از آنها کرایه کنید. اگر هنوز نمیدانید که چه میزان از این رشته در طبیعتگردی خوشتان میآید یا تنها یکبار قصد غارنوردی و پیمایش غاری را دارید، میتوانید وسایل کرایهای بگیرید.
در هنگام کرایه وسایل یا خرید وسایل دست دوم بسیار دقت کنید که وسایلی که برمیدارید، سالم باشند یا چندان کار نکرده باشند. طنابهایی را که بر میدارید کاملا نگاه کنید تا سالم باشند و هیچگونه پارگی نداشته باشند.
لامپهایی که بر میدارید، سالم باشند و روشن شوند. کمربندها سالم و محکم باشند و گیرههایشان درست جمع شوند. تمام وسایلی که به این شیوه بر میدارید را امتحان کنید. حتی بهتر است که با یک غارنورد حرفهای برای خرید وسایل بروید.
خرید لوازم غارنوردی
قبل از خرید لوازم غارنوردی نوع غاری که قصد پیمایش آن را دارید مشخص کنید و پیش از خرید و آغاز برنامه غارنوردی سؤالات زیر را از خود بپرسید تا نوع و کیفیت مورد نیاز برای تهیه لوازم غارنوردی را بدانید.
- آیا غار مورد نظرتان، جزء غارهای آبی یا غارهای خشک است؟
- آیا در آن غار آب آشامیدنی پیدا میشود یا آب درون غار غیرقابل آشامیدن است؟
- حفرهها و راهروهای درون غار چگونه هستند؟
- به چه میزان قصد پیشروی درون غار را دارید؟
- آیا تنها در دهانه غار میمانید یا اینکه وارد راهروهای اصلی و فرعی آن میشوید؟
- غاری که میپیمایید برای اولینبار است که فردی وارد آن میشود یا اینکه بارها پیموده شده است؟
اساس هر اکتشاف خوب داشتن یک ساز و برگ بنیادی است به شرطی که دارنده آنها طرز استفاده و به کار بردن آنها را به خوبی بداند. مربیان بایستی به شاگردان خود، لزوم استفاده از ابزار استاندارد و مناسب را گوشزد نمایند. همچنین نکات مربوط به نگهداری ابزار را به آنان یادآوری کنند. همچنین طول عمر ابزار را برای آنان توضیح داده و خطرات استفاده از ابزار مستعمل را بازگو نمایند.
تجهیزات و لوازم غارنوردی
کلاه غارنوردی
کلاه ایمنی که برای محافظت از سر استفاده میشود، در پیمایش تمام غارها لازم و ضروری است. در ضمن کلاه جایی است که چراغ قوه یا بعضی دیگر از لوازم مورد نیازتان در غارنوردی را به آن متصل میکنید. پس در غارنوردی همیشه کلاه ایمنی به سر داشته باشید.
کلاه ایمنی وسیلهای است مناسب جهت حفاظت سر در برخورد با دیوارهها و یا ریزش سنگ. از مشخصات یک کلاه ایمنی خوب، سبک و نرم و در عین حال مستحکم بودن آن است. کلاه غارنوردی باید دارای بند مضاعف برای بستن در زیر چانه باشد و ضمناً باید در روی آن سوراخهایی جهت تهویه پوست و سر تعبیه شده باشد و محلی برای نصب چراغ پیشانی در جلوی کلاه در نظر گرفته شده باشد. این کلاهها دارای رگلاژ قطری سر برای تنظیم هستند و فاقد لبه، طراحی میگردد.
کلاههای پشمی یا پوشش سر
برای زیر کلاه ایمنی خود، یک کلاه پشمی یا کلاهی که کل سر و گردنتان را بپوشاند، بردارید.
هدلامپ یا چراغ پیشانی
هدلامپ یکی از وسایل مورد نیاز و ضروری در غارنوردی است. چرا که درون غارها بسیار تاریک بوده و شما نیاز دارید که بدون آنگه دستهایتان را درگیر نگهداری چراغ قوه نمایید، روبرویتان را ببینید. از چراغهای پیشانی که بندهای لاستیکی دارند استفاده نکنید؛ چرا که احتمال پاره شدن آنها وجود دارد. چراغهای پیشانی که با کش به دور کلاه ایمنی میافتند بهترین هدلامپها هستند.
چراغ روشنایی: حرکت، حیات، دوام و بقاء غارنورد با نور و ذخیرهنوری او رابطه مستقیم دارد.
چراغهای روشنایی به سه دسته تقسیم میشوند:
الف- چراغهای برقی
این دسته از چراغها انرژی مصرفی را از پیلهای خشک یا باطریها تأمین میکنند. از مزایای آن تمیزی در کار و راحتی در استفاده است و البته دارای معایبی چون حمل کردن مقدار زیادی پیل، باطری، لامپها را نیز دارا هستند. این چراغها دارای نوری مستقیم میباشند و بیشتر جهت بازدید از شعبههای باریک و طولانی و امور شخصی کاربرد دارند. البته مشکل باطری و تنظیم نور در چراغهای جدید رفع شده است.
ب- چراغهای استیلنی
وزن این چراغها در حدود ۴۵۰ گرم است. یک چراغ ۲۵۰ گرمی برای غارنوردی مناسبتر است و حدود ۴ ساعت میتواند نور مورد نیاز غار را تأمین کند. سوخت مصرفی آنها کربور خالص میباشد. که در ایران به نام کاربیت نام برده میشود. نور این چراغها به صورت پراکنده و پخش بوده و در بازدید از تالارها بیشتر کاربرد دارد. از معایب این چراغها دردسر در نحوه کار آنهاست.
ج- چراغهای مختلط
این دسته از چراغها ترکیبی از چراغهای برقی و استیلنی هستند. چراغ استیلنی به آسانی خاموش میشود و دوباره روشن کردن فوری آن در صورتی که در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشیم آسان نیست. بنابراین در نوع چراغهای مختلط به محض خاموش شدن چراغ استیلنی چراغ برقی به طور خودکار روشن میگردد.
هدلامپ اضافه
بسته به مسافتی که درون غار حرکت میکنید، نیاز به روشنایی دارید پس هدلامپ خود را با شارژ کامل به درون غار ببرید. با این حال باید احتیاط را رعایت کرد. در نتیجه دومین هدلامپ کامل شارژ شده را برای مواقع ضروری درون کولهپشتی غارنوردی خود بگذارید.
کفش غارنوردی
از آنجایی که درون غار با محیطهای مرطوب و گلآلود، سنگهای لغزنده و مسیرهای متفاوتی روبرو هستید، باید کفشهای محکم با کفی لاستیکی داشته باشید. کفش کوهنوردی و کفش غارنوردی که به بازار عرضه میشود، مناسب هستند.
اگر وارد غارهای آبی میشوید که نیاز به شنا و غواصی دارید، بهتر است که از کفشهای پلاستیکی با ساقهای بلند مخصوص عبور از مناطق گلآلود که با بندها و گیرههای مناسب تجهیز شدهاند، استفاده کنید. اگر وارد غارهای خشک میشوید، چکمههای کوهنوردی و کوهپیمایی مناسب خواهند بود.
بهترین حالت برای یک کفش مناسب برای غارنوردی این است که کفش در مرحله اول باید دارای زیرهای مقاوم باشد تا به راحتی بتوان بر روی جاهای تیز و برنده قدم برداشت و در عین حال باید خاصیت چسبندگی آن مناسب باشد و همچنین چکمههای بلند لاستیکی این امکان را میدهند تا به راحتی در مناطق خیس و گلآلود حرکت کنیم.
نردبان فلزی
یکی دیگر از لوازم غارنوردی نردبان فلزی میباشد. در غارنوردی ممکن است لازم باشد تا وارد چاهی شوید یا از آن بالا روید، در این شرایط همراه داشتن یک نردبان فلزی با مقاومت بالا، میتواند کمک خوبی باشد. این نوع نردبان بخاطر جنس آن از مقاوت خوبی در برابر ضربه و فشار برخوردار است.
این وسیله معمولاً در طولهای ۷ تا ۱۰ متری ساخته میشود. جنس پلهها نیز از مفتولهای تو خالی با آلیاژ مقاوم در برابر ضربه و فشار ساخته میشود که هر پله در حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر طول دارد و برای اضافه کردن طول آنها دو سر سیمها را به صورت قلاب در میآورند و پیچ میکنند.
طناب غارنوردی
طناب غارنوردی به نوعی طناب گفته میشود که از دو بخش هسته و روکش تشکیل شده و به هیچ عنوان خاصیت کشسانی ندارد و قطر آنها بین ۹ تا ۱۲ میلیمتر میباشد. صعود با این نوع طناب انرژی کمتری نیاز دارد و کار را برایتان تا حد زیادی آسان میکند.
قطر طناب غارنوردی نباید کمتر از ۹ میلیمتر و بیشتر از ۱۲ میلیمتر باشد، این طنابها دارای رویهایی زبر میباشند اصطلاحاً به این طنابها، طنابهای استاتیک گفته میشوند. این نوع طنابها مقاومت بیشتری در برابر اصطکاک و رطوبت دارند.
نکاتی در مورد مراقبت از طناب غارنوردی:
- اضافه طناب در ته چاه باید حلقه شود تا زیر پا لگدمال نشود.
- از طنابهای زخمی و مشکوک استفاده نگردد.
- به سوختگی و پیچخوردگی آنها توجه شود.
- طناب بعد از هر برنامه باید تمیز و با آب شیرین شستشو داده شود.
رول و مته رول
رول و مته رول از لوازم غارنوردی مهمی هستند که یک غارنورد را در برپایی یک کارگاه خوب کمک میکنند. در واقع به وسیله دستگاه رول پانچ میتوان در محل دلخواه یک کارگاه خوب و مطمئن برقرار کرد.
نکته قابل توجه اینکه محل مورد نظر باید دارای پوسیدگی و فرسایش نباشد البته میتوان با ضربات چکش سطح پوسیده را از بین برد. از زدن رول در شکافها و ترکها باید خودداری کرد، این دستگاه از دو قسمت دسته و مته تشکیل شده است.
میخ
میخها جهت برقراری میانی و یا برقراری کارگاه کاربرد فراوانی دارند. البته در غارنوردی به علت کم بودن استحکام سنگها کمتر از میخها استفاده میشود چون معمولا مقاومت میخ بیشتر از خود سنگ بوده و به راحتی سنگ را در فشارهای زیاد فرو میریزد. میخها از جنس فولاد فنر ساخته میشوند و دارای سوراخ هستند و برای شکلهای مختلف انواع گوناگون وجود دارد.
لباس غواصی
لباسها و تجهیزات غواصی در غارهایی که غارنوردان مجبور هستند برای مدت زیادی در آب بمانند و یا عبور از شعبات مستلزم غواصی میباشد کاربرد دارد. این لباسها بهتر است زیپدار نباشد. لباس غواصی نیز یکی از مهمترین لوازم غارنوردی بحساب میآید.
ابزار مورد نیاز برای نقشهبرداری و مستندسازی غارها
میتوان گفت تمامی غارنوردان حرفهای بر این موضوع اتفاق نظر دارند که کار اکتشاف غار بدون مستندسازی و نقشهبرداری از غار ناتمام است. بدون شک انجام این امر مهم همچون دیگر فعالیتهای غارنوردی نیازمند ابزار و لوازم مخصوص به خود میباشد. لوازم موجود در دو طیف دیجیتال و کلاسیک موجودند.
از جمله لوازم نقشهبرداری در غارنوردی، قطب نما و شیب سنج است. در بین انواع این ابزار، نوع دوقلو که در واقع ترکیبی از دو دستگاه قطب نما و شیب سنج است محبوبیت بیشتری دارد. وزن و حجم کم و کارایی بالا از دلایل این محبوبیت است. به کمک این ابزار پس از تعیین نقاط، زاویه خط فرضی متصلکننده نقاط با شمال و نیز شیب این خط فرضی مشخص میشود.
از دیگر لوازم نقشهبرداری متر میباشد. به کمک این ابزار فاصله بین نقاط (طول خط فرضی مذکور در فوق) و نیز مختصات و ابعاد تالارها و معابر تعیین میشود. اما حضور تجهیزات مدرن و دیجیتال نیز همچون دیگر عرصهها جایگاه ویژه خود را دارا میباشد. انواع و اقسام مترهای لیزری به طور گستردهای جای مترهای نواری را گرفته است. ولی با رشد و گسترش علم و فناوری و بهرهگیری از این مهم در مستندسازی غارها ابزار جدیدی پا به عرصه نقشهبرداری غارها گذاشته است.
دستگاه A3 Disto ابزار نوینی است که با ایجاد پارهای تغییرات سه ابزار قطب نما، شیب سنج و متر در وسیله دیجیتال تجمیع یافته است. این وسیله جدید نه تنها در حجم و وزنی مختصر کار سه ابزار را به طور همزمان انجام میدهد بلکه قابلیت این را داراست که مستقیما اطلاعات را به کامپیوترهای جیبی و یا لپتاپ و … منتقل نماید. بنابراین به جهت استفاده بهتر از این ابزار، معمولا از یک کامپیوتر جیبی نیز به طور همزمان استفاده میشود که تأثیر زیادی در سرعت نقشهبرداری و سهولت این مهم دارد.
بدیهی است نوشتافزار نیز جزء لاینفک مستندسازی و نقشهبرداری در غارها میباشد. به این منظور از مداد، پاک کن و کاغذ شطرنجی استفاده میشود. بدیهی است برای غارهای مرطوب باید با روشی خاص کاغذها را ضدآب نمود. در مورد نقشهبرداری در زیر آب نیز از تکنیکهای مربوطه بهرهگیری میشود.
لباس غارنوردی
شکل جغرافیایی و شرایط آب و هوای درون غار، نوع پوشش غارنورد را تعیین میکند. مهمترین عاملی که در زمان اجرای برنامه غارنوردی، ما را میآزارد، آبهای روان و جاری از تونلهای افقی که گاهاً باید سینه خیز از آن عبور کرد. ریزش همیشگی آب در اکثر چاههای عمومی غار نیز آزاردهنده هست، بدین ترتیب با تدبیری خاص حتیالمقدور باید از خیس شدن بیشتر جلوگیری کرد تا با روحیهای بهتر درصدموفقیت اجرای برنامه را بالا ببریم.
لباس غارنوردی به طور کلی باید مستحکم و ضخیم و راحت باشد. از نظر ساختار باید یک تکه باشد تا در هنگام عبور و خزش در معابر تنگ بتوان به راحتی عبور کرد و نوع زیپی بر نوع دکمهای ارجحیت دارد. لازم است سرآستینها و دمپاها نیز توسط کِش بسته گردد تا از ورود خاک و گل به داخل بدن جلوگیری گردد.
برای استحکام قسمتهایی که بیشتر با زمین در تماس هستند مانند آرنجها و سر زانوها بهتر است یک تکه پارچه ضدخش بر روی آن وصله گردد. لباس غارنوردی بنا به شرایط کار در غار به سه دسته تقسیم میشوند:
- نخی
- لباسهای الیاف مصنوعی
- لباس زیر
لباس نخی (غارپیمایی سبک): معمولا از جنس کتان هستند و در غارهای خشک کاربرد دارند ولی زود فرسوده میشوند.
لباسهای الیاف مصنوعی: این نوع لباسها برای حرکت در زیر آبشارها و محلهای مرطوب به کار میروند و از نفوذ آب به بدن جلوگیری میکنند. لباسهای نوع تگزانیر مقاومتشان زیاد بوده و برای کارهای ویژه که حتی لباسهای نایلونی نیز پاره میشوند بسیار مفید است. لباس رویی از مدل (اورال) میباشد و از مواد مصنوعی PVC ساخته میشوند و در نوعی دیگر از مواد پلیاورتان هستند که هم ضدآب هستند و هم بدن در آن تنفس میکند.
لباسهای زیر: لباس زیر نباید مانع از فعالیت و حرکت آزاد بدن شود بهتر است از لباسهایی با الیاف نازک پلار استفاده شود که در حالت خیس شدن گرمای بدن را حفظ نماید.
روپوش
یک پلیور یا سوشرت یا روپوشی گرم برای مواقعی که سردتان میشود لازم دارید.
کوله غارنوردی
کولههای غارنوردی باید کمحجم بوده و قطرشان طوری باشد که بتوان به راحتی از یک حفره ۶۰ سانتیمتری عبور داده شوند. جنس پارچه کوله غارنوردی بایستی مقاوم و سبک باشد. جهت کار در غارهای آبی باید از کولههای ضدآب استفاده کرد حداکثر ارتفاع و قطر این کولهها نباید بیش از ۸۰ و ۴۰ سانتیمتر باشد. بهتر است از نظر فیزیکی به شکل یک استوانه ساخته شود.
کمربند یا کیف کمری
با خود یک کمربند فانتزی که بتوانید چراغ قوهها، باتریها یا دیگر وسایل ضروریتان را از آن آویزان کنید، بردارید. یک کیف کمری کوچک نیز میتواند کار یک کمربند کوچک را انجام دهد.
جوراب و دستکش
برای شروع غارنوردی، جورابهای پشمی بپوشید. اما زمانی که میخواهید وارد آب شوید یا به مناطق حساس میرسید، جوراب خود را با جورابهای مخصوص پیمایش غار عوض کنید. برای گرم نگهداشتن و جلوگیری از زخم شدن دستانتان نیز دستکش بپوشید.
دستکش غارنوردی باید محکم و در عین حال انعطافپذیر باشد. مزیت استفاده از دستکشها حفاظت از دستها در برابر رطوبت و خراشیدگیهای احتمالی است و در عین حال از آلودهشدن گل و لای جلوگیری میشود.
هارنس یا سینه و صندلی غارنوردی
هارنس غارنوردی با هارنس صخرهنوردی تفاوت دارد و از تسمههای نایلونی به هم پیوسته تشکیل شده که با دوخت در بالاتنه و پایین تنه ایجاد میشوند. در بین تجهیزات و لوازم غارنوردی هارنس نقش مهمی در سقوطهای ناگهانی دارد.
کارابین
این وسیله جهت ایجاد اتصالات سریع و مطمئن کاربرد دارد و دارای تنوع بسیار در نوع و جنس میباشد که هرکدام برای مورد خاص استفاده میشد. برای غارنوردی از کارابینهای پیچدار استفاده میشود.
علت استفاده از این نوع کارابین در غارنوردی با توجه به سنگینی آن، مقاومت این وسیله در برابر اصطکاک زیاد با دیگر تجهیزات و لوازم غارنوردی است. کارابین از نظر ساختار فیزیکی به اشکال بیضی، نیمدایره و دلتا ساخته میشود.
دستگاه فرود
دستگاه فرود از جنس و آلیاژهای سبک و مقاوم در برابر اصطکاک و ضربه ساخته میشود و وسیله مطمئن جهت فرود است. این وسیله دارای ۲ قرقره ثابت است که توسط صفحهای فلزی و متحرک از ضربدیدگی و یا خارج شدن طناب از آن جلوگیری میشود.
کاربرد دستگاههای فرود در غارنوردی فنی به صورتهای مختلف دیده میشود. بعضی از آنها برای فرود دارای سیستم ترمز اتوماتیک میباشد که به شکل یک دسته کوچک در قسمت پایین آن قرار دارد که به محض سقوط ناگهانی و رها کردن اهرم ترمز به طور خودکار طناب قفل میشود و مانع از حرکت میگردد.
قرقره
از قرقرهها در عملیات حمل مجروح و تیرول و جهت افزایش قدرت بالاکشی استفاده میشود. همچنین قرقرهها برای کمکردن وزن و اصطکاک در هنگام بالاکشیها وسیلهای کارآمد و مفید هستند.
طبیعتاً مقدار فشاری که به این وسیله وارد میشود نیز باید متناسب با نوع کار در نظر گرفته شود و به طور کلی برای تغییر جهتهای ۹۰ تا ۱۸۰ درجهای طناب کاربرد دارند و هرچه قطر قرقره بیشتر باشد اصطکاک کمتر میشود. قرقرههای بلبرینگی آنها کمترین اصطکاک را دارد.
شانت
شانت وسیلهای سبک و مقاوم است که از آلیاژ تیتان ساخته شده که از آن جهت ” خودحمایت ” در فرودها استفاده میگردد و دارای ضامنی است که به صندلی فرود متصل میشود و در هنگام سقوط احتمالی فرد، سریعاً قفل میگردد. این وسیله در فرودها و برای عبور از گره بسیار موثر است.
تذکر:
- به هیچ عنوان در هنگام فرود با شانت (خود حمایت) از طنابهای بافتهای استفاده نشود.
- طناب مجاز جهت فرود و خود حمایت شانت به شکل یک رشته و یا دو رشته هم قطر میباشد.
یومار
یومار از لوازم غارنوردی مفید و کاربردی بوده که جهت صعود سریع و مطمئن از طناب ثابت بکار گرفته میشود. این وسیله نیز به نوبه خود در جاهای مختلف کاربرد دارد. مثل عملیات حمل مجروح، ولی به طور کلی در عملیات صعود مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه صعود با یومار نیز به صورت پله پله و مرحلهای میباشد. یومار دارای دستگیرهای میباشد که به سهولت میتوان آن را روی طناب جابجا کرد از فکین خاردار یومار باید کمال مراقبت را به عمل آورد تا گل و لای بین آن باقی نماند. یومارها به صورت چپ و راست (L و R) ساخته میشوند و وزن آنها معمولاً ۲۰۰ گرم میباشد.
برای انتقال وزن حداکثر ۲ انسان مناسب بوده و در صورتی که شوک یا وزن بیشتری به آن اعمال گردد موجب خسارت به روکش طناب میشود.
کرول
کرول یکی از تجهیزات تخصصی در رشته غارنوردی به شمار میرود و جزء ابزارهای بالارونده به حساب میآید. البته یومار کاربردهای دیگری نیز دارد از جمله: استفاده در کارگاههای حمل مجروح و تیرول.
کرول از نظر عملکرد مانند یومار میباشد. اما دارای تفاوتهای خاص و ویژه میباشد مثلا طوری طراحی شده که در هنگام قرارگیری بر روی سینه موجب ناراحتی فرد نمیشود.
پنتین
این وسیله که تشکیل شده از یک قسمت کرول مانند ساده که توسط تسمه نواری به پا نصب میشود، به طوری که در هنگام صعود وزن در بین سه وسیله یعنی یومار و کرول تقسیم میشود و نفر صعودکننده راحتتر صعود میکند. این وسیله جزو ابزار کمکی در غارنوردی به حساب میآید.
توجه: از این وسیله به هیچ عنوان در موارد دیگر استفاده نگردد.
چکش
چکش غارنوردی در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم وزن دارد و دارای یک سر پهن و سنگینتر جهت وارد آوردن ضربه به میخها و رولها میباشد. سر دیگر به شکل مثلثی است که میتوان برای شکستن لبههای تیز از این قسمت سود برد. یک سوراخ در وسط چکش تعبیه گردیده برای اتصال به بدن و یا اهرم کردن.
ضمنا چکش دارای روکش لاستیکی در دسته میباشد تا فشار ناشی از ضربه به دست منتقل نگردد.
محافظ زانو و آرنج
برای محافظت از پاها و مخصوصا زانوهایتان، زانوبند، محافظ آرنج و محافظ زانو بپوشید. با زانوبند از برخورد دردآور زانوهایتان با صخرهها پیشگیری میکنید.
کیف مخصوص غارنوردی
یکی از وسایل مورد نیاز در بین لوازم غارنوردی کیف و کوله غارنوردی است که برای خشک نگه داشتن و حمل وسایلتان باید داشته باشید.
لوازم مختلف کوهنوردی
وسایلی همانند طنابهای مخصوص کوهنوردی، گیرهها و لنگر یا زنجیر نیز در برنامههای غارنوردی به کمک شما خواهند آمد.
غذا و نوشیدنی
برای تمام ساعتهایی که درون غار هستید، آب و غذا به همراه داشته باشید. سعی کنید بسیار بیشتر از آن چیزی که فکر میکنید غذا بردارید. همچنین تنقلات انرژیزا همانند آجیلها و شکلاتها نیز، مفید هستند و همچنین نوشیدنی گرم.
منابع: دانشنامه آزاد ویکیپدیا، بیاموز و اقامت ۲۴
گردآوری: پریسا رهبری