قله سینه زا
قله سینه زا در استان مازندران و در نزدیکی استان تهران واقع شده و از سمت جنوب نیز بر کناره رودخانه لار پهلو گرفته است.
بررسی توپوگرافی قله
خطالرأسی که قله سینه زا بر روی آن قرار گرفته است از حوالی قله چپکرو آغاز و پس از تشکیل قلل سرخک و سودر و آب سفید به سینه زا و قله قبله رسیده و در نهایت به قله پالون گردن منتهی میگردد.
قله سینه زا با ارتفاعی در حدود ۳۹۰۰ متر از سمت شمال به منطقه نور، از جنوب به دشت لار و از سمت شرق توسط یک خطالرأس طولانی به قله چپکرو و از غرب نیز به قله پالون گردن متصل است. مبدأ صعود به قله سینه زا روستای گرمابدر در منطقه رودبار قصران میباشد.
قابل ذکر است همانطور که میدانیم بسته به پیشرفته و بروز بودن دستگاهها و برنامههای ارتفاع سنجی، اعداد مختلفی برای ارتفاعات مختلف ثبت میشوند، قله سینه زا نیز از این بحث خارج نبوده و مشاهده میگردد که اعدادی بین ۳۸۷۸ تا ۳۹۳۳ متر توسط نرمافزارهای مختلف ثبت شده است.
وجه تسمیه قله سینه زا
حدس و گمانهایی درباره وجه تسمیه قله سینه زا وجود دارد که دلیل این نامگذاری را شکل قپهایِ صخرههای مسیر و یا شیب تند و نفسگیر زیر قله میدانند.
پوشش گیاهی
دشت لار به عنوان یکی از مرتفعترین دشتهای ایران به واسطه موقیعیت خاص جغرافیایی از تنوع شگفتانگیزی از گیاهان برخوردار است. به طوری که بالغ بر ۳۰۰ گونه گیاهی را شامل میشود.
گونههای گیاهی پیازدار مانند انواع لالهها و همچنین گیاهانی مثل عروس سنگ، والک، ریواس، ارس و گونههای ریز و خوابیده مانند ورونیکا و زنبقهایی مانند گونه، اندمیک، زنبق دماوندی به شدت در معرض تهدید هستند و گونه در خطر انقراض به حساب میآیند.
کروکی مسیر صعود به قله سینه زا
(اعداد درج شده در کروکی را در متن خواهید یافت.)
دانلود ترک مسیر صعود به قله سینه زا
(ثبت شده توسط آقای مجید قیدینژاد / شهریور ۱۳۹۹)
صعود به قله سینه زا
از روستای گرمابدر (۱) و از جاده خاکی که در ابتدای آن محیطبانی منطقه گرمابدر قرار گرفته حرکت را آغاز نموده و به سوی گردنه خاتون بارگاه پیش میرویم. پس از یکساعت پیمایش بر روی گردنه با ارتفاع ۳۱۰۰ متر خواهیم ایستاد.
با کم کردن حدود ۲۰۰ متر ارتفاع به یک دوراهی میرسیم. (۲) یکی از راهها تنگه یونزا است که باید چند بار از رودخانه آن عبور کنیم و مسیر دیگر راه مالرویی است که در بالای تنگه سمت راست مشخص بوده و کمی دورتر است. پس از عبود از تنگه و طی مسافتی به رودخانه لار میرسیم. اینجا محل استقرار دامداران منطقه میباشد که اغلب اهالی ورامین هستند و برای چرای گوسفندان به این منطقه میآیند.
پس از استراحتی کوتاه از کنار رودخانه به سمت چپ مسیر را به طرف بالا ادامه داده، پس از دقایقی به یکی از زیباترین مناطق دشت لار میرسیم (۳). این منطقه محل مناسبی برای برپایی کمپ و شبمانی است (۴).
از اینجا مسیر از دشت لار به سمت بالا ادامه مییابد. در طول راه قله زیبای پالون گردن در انتهای دشت لار خودنمایی میکند. در این قسمت با تشخیص درست بهترین محل را برای عبور از رودخانه انتخاب کرده و از آن گذر میکنیم و به سمت راست رودخانه میرویم. برای گذر از عرض رودخانه همراه داشتن یک جفت صندل نیز پیشنهاد میشود.
پس از حدود ۳ ساعت که از محل دور شدیم به یک دره فرعی در سمت راست میرسیم که رودخانهای از آن جاری است و خطالرأس قله از آنجا وارد دره میشود. پس از طی حدود نیم ساعت در این دره، وارد دره دیگری در سمت چپ میشویم که به دره آبشارها معروف است.
پس از کمی راهپیمایی در این دره بر روی یال سمت راست میرویم (۵). در اینجا راه تا قله اصلی با شیب نسبتا تندی ادامه دارد.
چشمانداز زیبای چندین آبشار کوچک و طبقه طبقه که از قله سرچشمه میگیرد، یکی دیگر از شاهکارهای طبیعت این منطقه را به رخ میکشد.
به طور کلی از تقاطع دره اصلی لار و دره فرعی تا قله ۲ ساعت و نیم وقت لازم است. از فراز قله میتوان قلل دماوند، خط الرأس دوخواهران، خرسنگ، خلنو، پالون گردن و کاسونک را تشخیص داد. مسیر فرود و بازگشت از همان مسیر صعود شده و به سمت گرمابدر میباشد.
نکاتی درباره صعود به قله سینه زا
قله سینه زا قلهای سرسخت، کم تردد و کمتر صعود شده میباشد. صعود به قله سینه زا به صورت یکروزه نیز قابل اجراست ولیکن اجرای این برنامه بصورت یکروزه بسیار سنگین خواهد بود و توانایی بالای افراد گروه را میطلبد. در کل صعود به قله سینه زا بصورت ۱/۵ الی ۲ روزه همراه با شبمانی در پایین یال پیشنهاد میگردد.
پیمودن جاده خاکی گرمابدر تا تنگه یونزا به صورت پیاده در رفت و برگشت، حدود ۲ ساعت به زمان کلی برنامه اضافه خواهد کرد که در صورت استفاده از خودرو این مدت زمان ۲ ساعت را صرف نخواهیم کرد.
اجرای این برنامه به صورت یکروزه با فرض اینکه حرکت از ارتفاع ۲۷۰۰ گردنه یونزا و از ساعت ۵ صبح آغاز گردد تا حدودا ۱۱ شب چیزی در حدود ۱۸ ساعت به طول خواهد انجامید. صعود یکروزه قله سینه زا در سال ۱۳۹۹ توسط آقایان مجید قیدینژاد و حمیدرضا شاهمحمدی در برنامهای بیاد زندهیاد ابراهیم شیخی از مسیر گُرده و در مدت ۱۸ ساعت به اجرا درآمد.
بخشهایی از مسیر گرده شامل دست به سنگ نیز میباشد. مسیر رایج و نرمال صعود به قله سینه زا از گرمابدر و دشت لار انجام میپذیرد. مسیرهای دشوارتری نیز به صورت پیمایش خطالرأسی وجود دارند، از جمله کوهنوردانی که مسیر توچال به دماوند را پیمایش مینمایند از این قله نیز گذر میکنند.
شرایط زمستانی قله سینه زا
صعود زمستانی قله سینه زا به دلیل شرایط سرما و حجم بالای برف در این منطقه، پر ریسک بوده و احتمال ریزش بهمن نیز وجود دارد و نیازمند آمادگی و توانایی بالای کوهنوردان میباشد.
منبع: “کوهنوردی در ایران” علی مقیم / با تشکر از مجید قیدینژاد