قله سوتک
منطقه کوهستانی سوتک به دو قسمت قله سوتک کوچک به ارتفاع تقریبی ۳۸۵۰ متر و قله سوتک بزرگ به ارتفاع تقریبی ۳۹۵۰ تقسیم شده است. سالانه کوهنوردان بسیاری از این منطقه به قلههای اطراف آن صعود میکنند که از آن جمله میتوان قلل کمانکوه، یخچال، سرماهو، آزادکوه، سوتک، سرخاب و دونا را نام برد. ارتفاع این قلهها بین ۳۶۰۰ تا ۴۳۸۰ متر است.
قله سوتک کوچک
قله سوتک کوچک با ارتفاع تقریبی ۳۸۵۰ متر در بخش نور استان مازندران، در نزدیکی جاده چالوس قرار دارد. سوتک کوچک یکی از قلل منطقه آزادکوه محسوب میشود که از سمت غرب پس از گردنهای به همین نام (گردنه سوتک) به قلل سرخاب و سپس قله دونا متصل میگردد. قله سوتک از شرق به دره نسن و از سمت جنوب توسط گردنه مرتفعی به قله کمانکوه ارتباط یافته است.
نزدیکترین مسیر صعود به قله سوتک کوچک از طریق روستای کلاونگا و معدن سرب میباشد.
قله سوتک بزرگ
قله سوتک بزرگ با ارتفاع تقریبی ۳۹۵۰ متر یکی از قلل مرتفع منطقه حفاظت شده البرز مرکزی در بخش آسارا استان البرز میباشد که در جنوبغربی قله آزادکوه و غرب قله کمانکوه و در شرق روستای وارنگهرود واقع شده است. نزدیکترین مسیر صعود به قله سوتک بزرگ از روستای وارنگه رود میباشد.
در همسایگی این قله، قلل معروف کمانکوه، سرماهو، یخچال و کهنو در ضلع شرقی و همچنین قلل خرسلک و سرخاب در ضلع شمالغربی و قله سوتک کوچک در ضلع شمالی و آزادکوه در ضلع شمال شرقی قرار دارند.
منطقه کوهستانی سوتک منطقهای زیبا و کمنظیر در البرز مرکزی است که از دیرباز تحت نظارت سازمان محیط زیست کشور قرار داشته است. وجود یخچالهای دائمی، گونههای متعدد گیاهی و جانوری در سوتک این مکان را تبدیل به یکی از جذابترین مناطق کوهستانی کرده است.
لازم به ذکر است، سوتک درهای فرعی از دره اصلی وارنگه رود است. در دره وارنگه رود رودخانهای جاریست که یکی از آبهای اصلی سرریز به سد امیرکبیر است. در ابتدای این دره روستای سرسبز و زیبایی به نام وارنگه رود قرار دارد که محل اصلی آغاز برنامههای کوهنوردی است. انتهای دره طویل وارنگه رود به شیبهای قلل خلنو وصل میشود. جهت دره وارنگه رود شرقی–غربی است.
در ضلع جنوبی این دره خطالرأس عظیم هرزه کوه و در ضلع شمالی آن بعد از کمانکوه، سرماهو، یخچال و قلل نرگسها قرار گرفتهاند.
دانلود ترک gps قله سوتک کوچک و سوتک بزرگ از روستاهای وارنگهرود و کلاونگا
مسیرهای صعود به قله سوتک
- مسیر قرمز: روستای کلاونگا (۲۸۰۰ متر)، معدن سرب (۳۰۵۲ متر)، خط الراس، سوتک کوچک (۳۸۵۰ متر)، قله فرعی (۳۸۰۰ متر)، فرود به سمت محیط بانی (۳۲۹۵ متر)، دره وارنگه رود، دوراهی شیرکمر، روستای وارنگه رود
- مسیر آبی: روستای وارنگه رود، پارکینگ، چشمه گندآب، دره سوتک، گوسفندسرای سوتک، دشت سوتک، یال اصلی، قله سوتک بزرگ
نکات صعود به قله سوتک
- بهترین فصل صعود به قله سوتک بزرگ و کوچک از خرداد تا آبان ماه میباشد.
- از محیط بانی دیزین به بعد هیچگونه آنتن دهی موبایل وجود ندارد. البته ظاهرا در قله، خط ایرانسل کمی آنتن دهی دارد.
- شیب ملایم و گاه تند
- وجود چشمه در گوسفند سرای سوتک
- عدم وجود جانپناه
- برای اجرای برنامه به صورت شب مانی نیاز به چادر کوهنوردی و کیسه خواب میباشد.
پوشش گیاهی منطقه کوهستانی سوتک
انواع گیاهان کوهستانی همچون گون، اسپرس خاردار، پونه، آویشن، آلاله زرد، والک، پونه کوهی و تره کوهی (سیرک)، گلپر و علفهای انبوه
پوشش جانوری منطقه سوتک
خرگوش، روباه، گرگ، کل و بز کوهی
صعود زمستانی قله سوتک
به علت حجم سنگین برف، صعود به قله سوتک از مسیر روستای کلاونگا با برفکوبی سنگین همراه است. برای انجلم صعود زمستانی باید در نزدیکی قله، دو منطقه بهمنگیر را دور زد. صعود زمستانی این قله با وجود داشتن مسیری ساده مستلزم شناخت کافی با اصول اجرای برنامه زمستانی و نیز اصول اولیه بهمن میباشد.
گردآوری: حامد اسپرهم