خط الرأس دوخواهران
خط الرأس دوخواهران خطالرأسی ۳۰ کیلومتری و به صورت شرقی غربی در منتهیالیه شمالی دشت لار در منطقه نمارستاق از استان مازندران و بخشی از رشتهکوههای البرز مرکزی محسوب میگردد.
کروکی مسیر پیمایش خط الرأس دوخواهران
دانلود ترک مسیر پیمایش خط الرأس دوخواهران
مسیر صعود به قلل دوخواهران
اگرچه میتوانیم از طریق جاده خاکی و پُر اُفت و خیز نمارستاق خود را به دشت دریوک و قلل دوخواهران برسانیم اما چون قصد داریم تمامی قلل خطالرأس دوخواهرون را از شرق به غرب صعود کنیم ضمن ایجاد آمادگی بدنی، برای یک صعود خطالرأسی آماده میشویم.
در ابتدا از طریق جاده هراز به پلور رسیده و از طریق جاده خاکی موسوم به پناهگاه سیمرغ در غرب دماوند (چال چال) که جادهای نسبتا صعبالعبور است خود را از فراز دره به زیر یال غربی دماوند یعنی جایی که وسیله نقلیه دیگر امکان پیشروی ندارد میرسانیم.
در تمامی این اوقات قله دماوند و یالهایش پیش روی شما قرار دارند. از اینجا به بعد وارد راه تراکتور رو و فوقالعاده خراب مشخصی که در پیش رویتان است شده و رو به سوی شمال در سمت راست قلل ۳۲۰۰ متری چاک اسکندر به سوی کفی مسطح و سبز سرداغ یا یال شمال غربی دماوند به تدریج ارتفاع میگیریم.
هرچه بالاتر برویم افق دیدمان گستردهتر میشود. قلل مخروطی دشت لار، نمک کوه سر، گونگ چال، زرشکی و آسمانکوه یکی پس از دیگری به ما سلام میکنند و ما همچنان رو به سوی شمال تا جایی که ابتدای خط الرأس دوخواهران در سمت غرب قرار دارد به جلو رفته سپس از طریق یکی از دهلیزهای پرشیب دره دلیچای به سمت رودخانه خروشان پایین میرویم.
پس از رسیدن به رودخانه و گذر از آب سرد و شفاف آن، از سوی دیگر، از جناح شمال شرقی به سوی قله اول یعنی قله ورارو ، خط الرأس در میان انبوه بوتهها ارتفاع گرفته است. این محل که در بهار و اوایل تابستان امکان استفاده از برفاب را دارد جای نسبتا مناسبی برای شبمانی میباشد.
از اینجا حرکت با شیب تندی به سمت اولین قله فرعی ادامه دارد که پس از عبور از این قله خاکی فرعی گام بر قله چهارهزار متری ورارو مینهیم. سپس از سوی غرب بر روی خطالرأس با دو فراز و نشیب که قللی هستند بدون نام، با ارتفاع تقریبی ۳۹۰۰ متر، خود را در مقابل دژ عظیم و مخروطی و صخرهای قله سه سنگ مییابیم.
دیوارههای صخرهای از هر سو قله سه سنگ را در بر گرفتهاند و امکان عبور ساده را به ما نمیدهند. این قسمت از خط الرأس دوخواهران مشکلترین بخشهای راه است و امکان درگیری با صخرهها وجود ندارد و تنها راه باقیمانده فرود از سمت جنوب از دهلیزی با شیب تند، به منظور دور زدن صخرهها و یا فرود از سمت شمال به داخل کاسه یخچالی شمالی آن است.
در اینجا راه اول راه مناسبتری است، پس از دهلیز تندی به سمت جنوب پایین میآییم. صخرهها تا نزدیک کفی نسبتا مسطح جنوبی امتداد مییابند. با دور زدن صخرهها به سمت غرب مجددا برای صعود از طریق یکی از دهلیزهایی که با شیب بسیار تند و سنگلاخی به سوی خط الرأس دوخواهرون بالا میرود تلاش میکنیم و با عبور از یک قله فرعی صخرهای مجدد به لبه خط الرأس دوخواهرون دست مییابیم.
در حوالی این بخش نیز میشود مکانی را برای اتراق و شبمانی در کنار صخرههای خط الرأس دوخواهرون فراهم کرد و شب سرد اما زیبایی را بر فراز یال به صبح رساند. در ادامه مسیر برای صعود به قله سه سنگ به سمت شرق و در جهت عکس مسیر صعود اقدام کرده، از طریق لبه خطالرأس سنگلاخی بر فراز قله سه سنگ پای نهاده، این دژ صخرهای و استوار را صعود میکنیم.
از سختی ره که بگذریم واقعا مناظر اطراف بینظیرند. در جنوب قله اَلرم و قله گونگ چال و در شمال خطالرأس قله ناظر کوچک و در شرق سرو سر به فلک کشیده دماوند به خوبی دیده میشوند.
حال باید این مسیر را بازگشته تا در مسیر اصلی قرار بگیریم و پس از آن رو به سوی غرب ادامه مسیر داده و به قله خاکی تخت برفی صعود کرده و از منتهیالیه آن به سوی دشت مسطحی که در انتهای آن قله صخرهای و پرشیب مخروط سر قرار دارد ارتفاع میگیریم. در اینجا بر فراز ارتفاع ۳۸۰۰ متری، چشمه آب گوارایی وجود دارد که این مکان را جهت استراحت مناسب میگرداند.
در ادامه به سمت چپ پیچیده و با دور زدن دیوارهای صخرهای زیر قله مایل به سمت غرب از شیب بسیار تند آن بالا رفته و سرانجام گام بر روی خطالرأس مینهیم. مجددا در جهت معکوس حرکت به سمت شرق، از روی یالی نسبتا باریک و سنگلاخی، با گرفتن یکصد متر ارتفاع به قله مخروط سر قدم میگذاریم.
در جای جای جناح شمالی قله مخروط سر برکهها و برفچال های چندی به چشم میخورد. در ادامه از طریق لبه خطالرأس سنگلاخی به سوی قله دوخواهرون شرقی صعود میکنیم. مسیر به تدریج ارتفاع میگیرد و با عبوری همراه با یک اُفت و خیز کوتاه، گام بر قله دوخواهرون غربی با ارتفاع ۴۳۱۸ متر مینهیم.
در ادامه مسیر از شیب تندی بر روی خطالرأس به سمت غرب خود را به کنار قلل کهو میرسانیم. در اینجا نیز امکان یافتن محلی مناسب برای یک شبمانی دیگر مُهیاست تا شبی فراموش نشدنی را بر فراز این خطالرأس زیبا به صبح رسانیم.
به قسمت نهایی مسیر نزدیک شدهایم. از روی قلل کهو گذشته و به قله تخت خرس سری میزنیم و رو به سوی غرب از چند قله فرعی بدون نام عبور کرده و با صعود از شیب تندی میگذریم و گام بر فراز قله چپکرو با ارتفاع ۴۲۵۰ متر میگذاریم.
سراسر جناح شمالی قله چپکرو پوشیده از دیوارههایی است که تا جناحهای غربی آن به پیش میرود. در اینجا تماشای خطالرأسهای البرز مرکزی بسیار زیبا و شکوهمند است و آزادکوه، خلنو، پالون گردن و خطالرأسهای لواسانات و قلل آسمانکوه و کاسونک بسیار جالب به نظر میرسند. قله زیبای سینه زا خاموش و تنها، با لکههای برف در غرب و کوه بزرگ دماوند در شرق جلوهگرند.
با دیداری از کل این مناظر، از مسیری که قله را صعود کردهایم مجدد بر روی خطالرأس به سمت شرق به عقب بازگشته، از دهلیز برفی مناسبی رو به سوی شمال به داخل دره پاکبود سرازیر میشویم. مسیر پس از مدتی از کنار برفچالها فاصله گرفته و به تدریج رودخانه آغاز میگردد و بوتههای گون و کما به استقبال ما میآیند.
بستر رودخانه را که به صورت تنگههای صخرهای و قابل عبور است با پریدن هر از چندگاهی از سمت راست به چپ و بالعکس ادامه داده تا به تدریج دره وسیعتر شده و به دشتی بزرگ تبدیل میشود. جای جای این دشت را بوتههای سرسبزی پوشانده است. به مرور به آبادی زیبا و سرسبز هتر میرسیم.
اینجا پایان برنامه صعود به خط الرأس دوخواهرون محسوب میگردد. از طریق باغات هتر به دهکده کوچک ورزن و سپس به آبادی بزرگ یالرود میرسیم. در اینجا نیز در صورت نیاز امکان اتراق و استراحت فراهم است. از طریق یالرود با وسیله نقلیه به جاده بلده و از آنجا هم از طریق جاده آسفالته به جاده هراز باز میگردیم.
صعود زمستانی خط الرأس دوخواهرون
به دلیل قرار گرفتن خط الرأس دوخواهرون در وسط نقطه البرز مرکزی، ریزش برف سنگین در درهها و یالهای شمالی و جنوبی و بسته بودن کامل راه چال چال و پناهگاه غربی، بهترین مسیر دستیابی به این خطالرأس، آبادی یالرود است.
بدیهی است به دلیل ریزش بهمنهای بزرگ امکان فرود از دهلیزهای جنوبی منطبق بر مسیر تابستانی مقدور نخواهد بود. بنابراین به جز صعود قلل دوخواهرون، چپکرو، مخروط سر و سه سنگ از طریق مسیر غرب به شرق، عبور از قله سه سنگ به سمت ورارو بسیار مشکل و فنی به نظر میرسد.
منبع: “کوهنوردی در ایران” علی مقیم