کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم

کوهنوردی به زبان ساده

کوهنوردی به زبان ساده

کوهنوردی به زبان ساده همان بالا رفتن از کوه است که از سوی برخی به عنوان یک ورزش سنگین برآورد شده است در حالی که کوهنوردان و ورزشکاران این رشته، آن را به سادگی یک تفریح و سرگرمی هیجان‌انگیز می‌پندارند. با این حال چالش نهایی که در این ورزش بیان شده قدرت، استقامت و از خودگذشتگی می‌باشد.

این موضوعات از طرفی می‌توانند بسیار خطرناک نیز باشند که در مواردی حتی منجر به مرگ فرد می‌شوند، به ویژه هنگامی که یک کوهنورد از درون و به سادگی باید خود را با عوامل طبیعی مانند آب، هوا، زمین، یخ و برف یا دیگر خطرات ناشی از آنها درگیر نماید.

بی‌تجربگی، برنامه‌ریزی ضعیف و تجهیزات نامناسب، همه می‌توانند در آسیب رساندن یا مرگ شخص نقش داشته باشند. بنابراین دانستن نکات اولیه و اینکه چه چیزی در این راه درست است بسیار مهم می‌باشد. اما با وجود همه این موارد منفی، زمانی که این مقوله‌ها به درستی و صحیح انجام شوند کوهنوردی تجربه‌ای هیجان‌انگیز و با ارزش خواهد بود.

در این مقاله قصد داریم مواردی را با عنوان ( کوهنوردی به زبان ساده ) راهنمای ساده و کلی در زمینه کوهنوردی و صعود یک کوه بیان کنیم که در آن به تشریح اصول پایه کلی که یک کوهنورد باید بداند و یاد بگیرد خواهیم پرداخت. بنابراین به تمامی افرادی که قصد شروع کوهنوردی دارند پیشنهاد می‌کنیم که به صورت متمرکز ۱۳ نکته مقاله کوهنوردی به زبان ساده را دنبال نمایند.

بررسی اجمالی و پایه در مقاله کوهنوردی به زبان ساده به شما ایده‌های مناسبی نسبت به درگیری شما در کوه و صعود خواهد داد.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | تحقیق و مطالعه

تحقیق و مطالعه

قبل از شروع به بالا رفتن، تا آنجا که می‌توانید در مورد مهارت‌های موجود خود، مهارت‌های مورد نیاز و تجربه افراد دیگر تحقیق کنید و به جمع‌بندی مطالب بپردازید. این موضوع مهم است که ذهن خود را به جهت بالا رفتن از یک کوه درگیر تلاشی برای تفکر بهتر نمائیم. بدانیم که چگونه باید از تجهیزات مناسب صعود استفاده نمائیم و حتی‌الامکان کتاب و مطالبی را که کوهنوردان برای رسیدن به قله انتشار داده‌اند را بخوانیم.

طبیعتاً این مطالب و یادداشت‌ها نکات جالب و آموزنده زیادی در بر خواهند داشت. با توجه به اینکه بسیاری از کتابفروشی‌ها در حال حاضر بخشی را به طور خاص به ورزش و همچنین کوهنوردی و هنر و صنعت صعود اختصاص داده‌اند، با این تفسیر پیدا کردن کتاب در این زمینه زیاد مشکل نخواهد بود.

راه‌های دیگری نیز برای این کسب اطلاعات وجود دارد که در زیر به صورت مختصر به شرح بعضی از آنها خواهیم پرداخت.

۱- یکی از کتاب‌های پیشنهادی که شروع خوبی برای شناخت کوه و کوهنوردی است کتابی است که توسط استیو.ام.کاکس (Steve.M.cox) و با نام کوهنوردی؛ آزادی تپه‌ها انتشار یافته است.

۲- تماشای DVD در مورد تجربیات بالا رفتن از کوه و همچنین تعداد زیادی فیلم و مستند مفید در مورد صعود و کوهنوردی وجود دارند که همه آنها را می‌توانید بر روی اینترنت به راحتی بابید. (you tube یا آپارات)

۳- کسب اطلاع در مورد بهترین زمان برای صعود کوه‌ها در مناطق مختلف، به نحوی که اگر شما علاقه‌مند به صعودهای برون مرزی هستید فرصت بیشتر و بهتری را نسبت به فصل و موقعیت صعود به شما خواهد داد. به عنوان مثال بهترین صعود برای اروپا از ماه ژوئن تا سپتامبر، در نیوزیلند از دسامبر تا مارچ، در آلاسکا از ژوئن تا جولای می‌باشد.

با این حال تغییرات آب و هوایی هیچگاه دقیق قابل پیش‌بینی نیست و تا زمانی که رخ ندهند نیز نمی‌توان گفت که فصل برای صعود خوب است یا بد.

۴- در مورد کوهستان و شرایط آب و هوایی همه چیز را بدانید. کوه‌ها خود با سیستم آب و هوایی خودشان ایجاد شده‌اند. مطالبی را درمورد نشانه‌های پیش از آب و هوای بد، ابر شناسی، شناخت باد و تشخیص جهت باد، بهمن شناسی، اصول اولیه بهمن، رعد و برق و مقابله احتمالی با آن و … را درک و آنچه در تغییرات آب و هوا در طول روز ممکن است رخ دهد را مطالعه نمایید.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | ارزیابی قدرت

ارزیابی قدرت ذهنی خود

مبحث گسترده‌ای از کوهنوری به نگرش و قدرت ذهنی کوهنورد می‌پردازد، چرا که با این فعالیت ذهنی کوهنورد می‌بایست سریعاً در مورد آب و هوا و تغییرات آن قضاوت کند، جهت را تشخیص دهد، ایمنی را با حداکثر رعایت به جای آورد و …

برای بسیاری از کوهنوردان، چالش روانی و فکری بخش بزرگی از جذابیت کار است. چرا که شما مسائل و روش روتین زندگی، کار و شخصی خود را که شاید در یک دفتر با بهترین شرایط باشد را رها کرده و وارد شیوه جدیدی از زندگی می‌شوید که تصمیم‌گیری در مورد این مسائل پیامدهای خاص خود را دارد. پس بنابراین ذهن شما باید بهترین تصمیم را برآورد نماید.

در این حین مسائلی که باید از خود بپرسید این است:

۱- آیا شما در موقعیت ترس و وحشت مبادرت به تصمیم‌گیری خواهید کرد؟ این نوع خُلق و خو هنگام بالا رفتن از کوه به صورت طبیعی رُخ می‌دهد که برای برطرف کردن آن نیاز به یک ذهن آرام و روشن و توانایی ذهنی بالا می‌باشد و بهترین راه حل برای مواجهه با خطرات و استرس‌های احتمالی است.

۲- آیا با اینکه دوستدار طبیعت هستید و نسبت به آن مثبت اندیش، نسبت به عوامل پیش‌روی خود واقع‌بینانه و صادق هستید؟ باید توجه داشت که اعتماد بیش از حد در این‌باره زیاد مطلوب نیست، چرا که این موضوع می‌تواند شما را هنگام بالا رفتن با دردسرهای زیادی مواجه کند.

۳- آیا در مواجه با این عوامل مشکل‌گشای خوبی هستید؟ … جواب با شما؛

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | آمادگی جسمانی

آمادگی جسمانی

کوهنوردی و صعود از یک کوه نیاز به آمادگی جسمانی و استقامت بدنی خوب دارد، زیرا این ورزش جزو فعالیت‌های بدنی شدید به حساب می‌آید. بدین منظور شما نمی‌توانید از یک شیوه زندگی عادی و عموما شیوه کاری اداره‌ای که اغلب پشت میز کار می‌باشید و دارای کمترین تحرک ورزشی هستید، خود را برای یک صعود بزرگ مهیا نمائید.

پس بهترین روش برای این کار، تمرین در جهت تناسب اندام و قدرت بدنی می‌باشد.

با این حال انواع مراحلی که برای تناسب اندام نیز به شما کمک می‌کنند عبارتند از:

  • دویدن درجا و آهسته و دو استقامت
  • پیاده‌روی و کوهپیمایی، به طوری که به نحو فزاینده‌ای به سمت دشواری و تقلا برود
  • کار با وزنه و یا راه رفتن و دویدن با وزنه که این وزنه در کوله پشتی یا دست شما قرار داشته باشد.
  • تمرین صعود از دیواره‌های اطرف شهر و محل زندگی، آموزش یخنوردی، پیاده‌روی در یخچال‌های طبیعی و … آموزشی مفید می‌باشد.
  • تمرین و استفاده از اسکی و اسنوبرد (به خصوص اگر شما قصد دارید که برای بازگشت از این وسایل استفاده کنید)
  • و در کل، هرچیزی که باعث بهبود قدرت و استقامت شود.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | لوازم و تجهیزات کوهنوردی

تجهیزات

استفاده از لوازم و تجهیزات کوهنوردی بسیار ضروری و لازم است و به کوهنورد پیشنهاد می‌شود که حتما آنها را تهیه کند. بهترین پیشنهاد نیز خرید این لوازم با بالاترین استاندارد می‌باشد. اما اگر تصمیم به خرید این لوازم دارید، طبیعتا در ابتدا برایتان هزینه سنگینی خواهد داشت. لذا پیشنهاد می‌شود که آنها را به تدریج تهیه نمائید.

در هنگام خرید دقت نمائید که لوازم انتخابی کاملا متناسب و اندازه شما باشند، زیرا در صورتیکه شما قصد صعود تعداد زیادی کوه را داشته باشید، با انتخاب لوازم متناسب به نوعی در کار خود سرمایه‌گذاری کرده‌اید.

اگر قصد اجاره یا امانت گرفتن این وسایل و تجهیزات را دارید، تضمینی بر مطلوب بودن وسیله مورد نظر برای استفاده شما نخواهد بود و از سالم بودن وسایل نیز مطمئن نخواهید شد چرا که این وسیله ممکن است به دفعات زیاد و توسط افراد مختلف مورد استفاده قرار گرفته باشند.

اما اگر شما خود را ملزم به استفاده از وسایل معتبر و باکیفیتی که قبلا نیز توسط افراد دیگر تست شده باشند و امتحان خود را پس داده‌اند نمائید، برنامه‌های بسیاری را می‌توانید اجرا کنید که همگی آنها در بهترین سطح قرار خواهند داشت.

البته، ایده اجاره ابزارآلات نیز در بعضی مواقع برای اولین تجربه و اینکه آیا از کار با ابزار لذت خواهید برد یا نه و یا اینکه پس از استفاده قصد ادامه کوهنوردی و کار با ابزار فنی را خواهید داشت یا خیر، مفید می‌باشد.

با وجود اجاره بعضی ابزار، شما نیاز مبرم به خرید بعضی لوازم ضروری دارید، لوازمی از جمله کفش کوهنوردی، لباس‌های مخصوص فصلی که این موارد به مراتب بسیار مهم‌تر از وسایلی مانند کرامپون و یا تبر یخ می‌باشند.

نکات مهم:

  • لیستی از تجهیزات مهمی که برای شروع یک کوهنوردی نیاز دارید آماده کنید. ترجیحاً سعی کنید که این تجهیزات دارای استانداردهای معتبر جهانی و از بهترین جنس و کیفیت باشند.
  • به یاد داشته باشید که کوهنورد همیشه وزن و سنگینی کوله پشتی را با خود دارد. چرا که شما باید لوازمی را حتی تا بالای کوه با خود حمل نمائید. پس در انتخاب ابزار و لوازم خود از لحاظ جنس و وزن نیز دقت نمائید.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | آگاهی از اصول کوهنوردی

آشنایی با اصول و اخلاق کوهنوردی

دانستن چگونگی صعود یک کوه فقط در مورد جنبه‌های جسمی و روانی نمی‌باشد. بسیاری از کوه‌ها در مناطق دورافتاده و بکر جهان واقع شده‌اند که صعود شما به عنوان یک کوهنورد به آن مناطق می‌تواند تأثیراتی بر محیط زیست آنجا بگذارد.

طبیعتاً افتخار بزرگی است که از یک کوه بکر صعودی اجرا شود، اما تعداد زیادی از کوهنوردان نگران وضعیت حفظ این بکر بودن کوه‌ها نیز هستند که مبادا با این کوهنوردی‌ها خدشه‌ای به فرهنگ و محیط زیست این مناطق وارد شود.

نکات مهم:

  • یادگیری ترک محل برنامه بدون به جا گذاشتن کمترین اثرات سوء محیطی
  • گام‌برداری آرام می‌تواند به نوعی مجوزی برای ورود به مناطق بکر باشد. این نوع گام‌برداری خصوصا در بیابان‌نوردی باید حتما رعایت شود.
  • تمامی نشانه‌ها و علائم و به خصوص تابلوهایی که در مسیر و یا قبل از مسیر نصب شده‌اند را به دقت یاد بگیرید و به آنها عمل کنید. خواندن و فراگیری این علائم و تابلوها به خصوص برای افراد مبتدی ضروری می‌باشد.
  • هیچوقت تنهایی یک کوه را به قصد صعود نروید. همیشه برنامه را با دوستان خود و یا یک نفر که قبلا آن مسیر را صعود کرده باشد اجرا کنید.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | آموزش

آموزش

اگر به عنوان یک مبتدی قصد صعود دارید، پیشنهاد می‌شود که حتما در دوره‌های آموزشی شرکت نمائید. از سوی دیگر، اگر شما قصد برنامه‌ریزی برای یک صعود با همراه و یا دوست خود هستید، ممکن است که آن شخص نیاز به برخی از آموزش‌های پایه قبل از عزیمت به محل صعود داشته باشد که در این میان شما می‌توانید به عنوان راهنمای وی نیز عمل کنید.

ضمنا، باشگاه‌های کوهنوردی نیز می‌توانند به شما دوره‌های تخصصی مهارتی و آموزشی را پیشنهاد دهند.

با این حال، شما بهتر است نکات و آموزش‌های زیر را بدانید:

  • کوهنوردی در یخ و برف، برش یخ، استفاده از تبر یخ.
  • تکنیک‌های حمایت و خود حمایت.
  • گلیسادینگ (glissading)، یا تکنیک فرود، که با این تکنیک شما به سمت پایین به روش سر خوردن فرود می‌آیید و با تبر یخ نیز سرعت فرود خود را کنترل می‌کنید.
  • عبور از شکاف‌های یخی و تکنیک‌های نجات در شکاف‌های عمیق، عبور از پل‌های برفی
  • استفاده از کرامپون شامل، پوشیدن کرامپون، راه رفتن با آن، تکنیک‌های ویژه و …
  • راه رفتن در یخچالهای طبیعی
  • آموختن تاکتیکهای صعود در کوهنوردی و مهارت‌هایی از جمله جهت یابی، مسیریابی و پیدا کردن مسیر بدون ابزارهای الکترونیکی، نقشه خوانی، کار با میخ و پیچ و رول صفحه، گره زدن‌ها، استفاده و مدیریت طناب در برنامه‌های مختلف و …
  • آموزش و مهارت در مواجهه با بهمن، که یک دوره متمایز می‌باشد که در نقاط مختلف دنیا برگزار می‌شود و شما می‌توانید با گذراندن این دوره اطلاعات و مهارت‌های مفیدی را کسب کنید. این دوره معمولا بین اسکی‌بازان و اسنوبوردکاران رایج است، اما با این حال به کوهنوردان و تیم‌های امداد و نجات نیز توصیه می‌شود. گذراندن این آموزش با وجودی که شاید دیگر مایل به ادامه کوهنوردی نیز نباشید، ولی برای شرکت در کلیه ورزش‌های زمستانی مفید می‌باشد و توصیه می‌شود.
  • همچنین، تکنیک‌ها و دوره‌های مقدماتی کمک‌های اولیه و همچنین امداد و نجات نیز باید به عنوان بخشی از موارد آموزش شما باشد.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | اولین صعود

برنامه‌ریزی اولین صعود

اولین صعود شما به عنوان یک مبتدی باید برنامه‌ای مناسب و ترجیحاً با یک راهنمای با تجربه باشد. سطح دشواری یک کوه تحت تأثیر دو عامل ارتفاع و نوع زمین می‌باشد. کوه‌ها در درجه‌بندی از آسان‌ترین نوع شروع و به سخت‌ترین و فنی‌ترین ختم می‌شوند که در بین این دو درجه، درجه‌های دیگری نیز وجود دارد.

با این حال یک کوهنورد مبتدی باید همیشه برای شروع آسان‌ترین برنامه را انتخاب نماید. زیرا می‌بایست تمامی اقدامات احتیاطی لازم را رعایت نماید. در هر صورت کوه همیشه کوه است، هر چقدر هم که آسان باشد. ضمنا درجه‌بندی سطح کوه‌ها و کوهنوردی در کشورهای مختلف دارای سیستم‌های مختلف می‌باشد که شما باید برای آشنایی با آنها کمی تحقیق کنید.

در این راه شما نیاز به درک و شناخت مسیرهای صخره‌ای (از سطح سخت تا بسیار سخت و دشوار) و مسیرهای یخی که شامل زمین یخ‌زده یا آبشارهای یخ زده می‌باشند دارید چرا که این موانع به عنوان یک مسئه در صعود شما به صورت طبیعی در کوه وجود دارند.

نکات مهم:

۱- سعی کنید در صورتیکه اولین برنامه شما بالاجبار برای شروع، کوه‌هایی شاخص می‌باشند را به صورت غیرفنی و غیراصولی گام‌برداری نکنید. این موضوع باعث کاهش تمرکز در هنگام صعود و عدم توجه به حس و حالی که در پیش دارید، عدم توجه و یادگیری تغییرات آب و هوا، و تأمین انرژی صرف شده خواهد شد.

۲- جایی که قصد صعود دارید و جایی که در آن زندگی می‌کنید ارتباط مستقیم با شما دارند. اما توصیه می‌شود که هدف خود را در ابتدا بر روی صعود یا صعودهای سطح پایین بگذارید. به این ترتیب تغییرات جزئی ارتفاع را در صعود کاملا حس خواهید کرد و زمان و دقت بیشتری را جهت تمرکز بروری تکینک‌ها خواهید گذاشت و دیگر نگران مواردی از جمله فقدان مهارت کافی و یا کمبود اکسیژن نخواهید بود.

به یاد داشته باشید که هر صعود می‌تواند نسبت به صعود قبلی سخت‌تر یا در ارتفاع بالاتر باشد. پس در صورت عدم توانایی، فشار بیش از حد توان به خود نیاورید.

۳- در مورد صعودهای قبلی منطقه‌ای که قصد صعود آن را دارید کاملا تحقیق نمائید. چک کردن منطقه از هر لحاظ، به خصوص مواردی شامل الگوی آب و هوایی زمانی که شما قصد صعود دارید، خطرات شناخته شده، و تعداد راه‌های ممکن جهت صعود امری ضروری می‌باشد.

برای یک مبتدی، همیشه ساده‌ترین مسیر پیشنهادی را برای صعود انتخاب نمائید و یا در صورت عدم آشنایی، مسیر را از مردم محلی آن منطقه یا راهنمای محلی کوهستان بپرسید.

۴- همیشه مکان‌های رفاهی و یا جانپناه و پناهگاه‌هایی که در طول مسیر هستند را از قبل علامت‌گذاری کرده (نقشه) و در مورد مکان دقیق آنها مطمئن شوید. در صورت صعود برون مرزی، قوانین استفاده از مکان‌های آن منطقه و همچنین نحوه و قوانین تبادلات مالی و پرداختی را کاملا مطالعه نمائید.

۵- پیدا کردن نقشه کوه و منطقه مورد نظر و یادگیری در مورد مسیرهای صعود از نکات مهم می‌باشد. نقشه باید همیشه همراه شما در مدت زمان صعود باشد.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | بهبود مهارتهای فردی در کوهنوردی

بهبود و افزایش مهارت‌های خود و تلاش برای صعود کوه‌های سخت‌تر

بعد از رعایت موارد ذکر شده در بالا به خصوص مباحث آموزش و صعودهای پایه و سبک، تلاش بعدی خود را بر روی قله کوه‌هایی که دارای یخ و برف می‌باشند معطوف کنید. بی‌شک این تلاش می‌بایست با ابزار فنی مخصوص و داشتن مهارت‌های فنی لازم انجام گیرد.

همچنین قسمت‌هایی از کوه که سنگ آن متشکل از فعالیت‌های آتش‌فشانی می‌باشند بهترین گزینه برای شروع تمرین‌های مقدماتی (سنگنوردی، دست به سنگ شدن) هستند که شما باید به آسانی از پس آنها برآیید.

نکته:

  • شرکت در برنامه‌های اکسپدیشن که نیاز به پیاده‌روی و کوهپیمایی طولانی مدت، مهارت‌ها و تکنیک‌های صعود سطح بالا و قویترین دانش کوهنوردی را دارد به عنوان برنامه‌های سطح پیشرفته پیشنهاد می‌شود. ضمنا با توجه به اینکه در گزینه‌های بالا در مورد بازگشت از صعود به روش اسکی نیز صحبت شد، در این نوع اکسپدیشن‌ها به هیچ عنوان نباید از این روش استفاده کرد.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | استفاده از راهنمایان محلی کوهستان

یافتن یک راهنمای خوب

یکی از بهترین کارهایی که شما برای لذت بردن از کوه و کوهنوردی می‌توانید انجام دهید، پیوستن به یک باشگاه کوهنوردی در نزدیکی محل سکونت خود می‌باشد. از طریق این باشگاه‌ها، شما خیلی زود به شبکه به هم پیوسته‌ای از دیگر باشگاه‌ها که با هم در ارتباط هستند متصل خواهید شد و در پی این موضوع، شما از این طریق بهترین، مطمئن‌ترین و خبره‌ترین راهنما‌ی محلی کوهستان را جهت اجرای برنامه صعود خود خواهید یافت.

نکته مهم دیگر در رابطه با این باشگاه‌ها این است که آنها چیدمان اکثر برنامه‌های صعود خود را از افراد سطح مبتدی تا سطح متوسط انتخاب می‌کنند که شما بر این اساس می‌توانید مهارت‌های پایه را در طول این برنامه‌ها با هم فکری دیگر اعضاء شرکت‌کننده فرا بگیرید.

نکات مهم:

  • در طول شرکت در این برنامه‌ها بیشتر وقت خود را صرف گفتگو با کوهنوردان باتجربه نمائید. چرا که آنها می‌توانند تا حد زیادی جواب بسیاری از سوال‌های شما را که حتی با خواندن مطالب ممکن است بدست نیاورید را جبران کنند.
کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | برنامه‌ریزی برای صعودهای داخلی و برون مرزی

برای سفر مهیا شوید

اگر کوهی را که انتخاب کرده‌اید نزدیک است، شما برنامه‌ریزی کمتری برای سفر به آنجا نیاز دارید. اما اگر شما نزدیک کوهستان زندگی نمی‌کنید موارد زیادی است که باید برای آن برنامه‌ریزی نمائید. مسافرت، رزرو هتل، در نظرگرفتن میزان اجاره حمل بار، ویزا (در صورت سفر به خارج از کشور)، و … این موارد هستند.

در هر صورت اطمینان حاصل کنید که تجهیزات شما بیمه باشند و خدمات پزشکی کلی در دسترس و بیمه فردی نیز باشید.

نکات مهم:

۱- لوازم مورد نیازتان را با دقت بسته‌بندی کنید. اگر به تبر یخ، کرامپون، کفش‌های ویژه و دیگر لوازم‌تان نیاز دارید، آنها را بادقت بسته‌بندی کنید. بعضی از این وسایل به راحتی کیف و کوله شما را پاره کرده و باعث آسیب به دیگر وسایل می‌شوند و یا اینکه از کوله بیرون می‌زنند و باعث موارد دست و پاگیر دیگری می‌شوند و یا ممکن است در جایی قرار گیرند که در طول مسیر گم شوند.

زمانی که رانندگی می‌کنید نیز اطمینان حاصل کنید که وسایل‌تان در جای امنی هستند، مخصوصا زمانی که ناگهانی ترمز می‌کنید از پرتاب شدن آنها به جلو و اطراف جلوگیری شود.

۲- چک کنید که نیاز به مجوز دارید یا نه. بسیاری از کوه‌های معروف به دلایل مختلفی از جمله، محیطی، حفاظتی و کنترلی نیاز به مجوز فعالیت دارند. حتی اگر مجوز نیاز نباشد باید بدانید کجا و در پیش چه کسانی جزئیات سفرتان را قرار دهید و مطمئن شوید که دوستان، خانواده، و ماموران محلی مسئول مناطق کوهستانی از زمان حرکت و بازگشتتان مطلع هستند.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | آموزش مسیریابی و نقشه خوانی

بدانید به محض رسیدن به کوه با چه مسائلی باید درگیر شوید

وقتی که به منطقه مورد نظر رسیدید، به طور طبیعی، در اولین مرحله باید اردو بزنید. اگر برای صعود از نقشه راه استفاده می‌کنید باید در کمپ جایی ثابت و دائمی تا زمان اتمام برنامه، برای خواندن نقشه مسیر داشته باشید.

کمپ اول شما به عنوان نقطه عزیمتتان محسوب می‌شود. زمان قابل توجهی را برای رسیدن به بهترین شرایط آب و هوایی در این کمپ سپری کنید، البته آن هم با توجه به سختی کوه و دشواری مسیر صعود. کوه‌هایی که کمتر خطرناک هستند  قبل از اینکه با همراهان و دوستانتان عازم حرکت شوید، کمپ اول تنها جایی است که می‌توانید برای مدتی در آن توقف کنید.

نکات مهم:

۱- در زمان توقف در کمپ اول وسایل خود را ۲ تا ۳ بار چک کنید. تمام وسایل مورد نیازتان را برداشته و بررسی کنید که همه آنها سالم هستند و خوب عمل می‌کنند. نوشتن لیستی از وسایل مورد نیازتان به شما در انجام هرچه بهتر صعود کمک خواهد کرد.

۲- مطمئن شود که وسایل مورد نیاز دیگری چون آب و غذا، لباس و … که مورد نیازتان است برداشته‌اید.

۳- وقتی را بگذارید تا با راهنمایتان و یا دیگر همراهانتان در مورد شرایط آب و هوایی، دشواری‌های معمول منطقه، خطراتی که در انتظار شماست و دیگر موارد که نیاز به آگاهی دارید صحبت کنید. نقشه راه را به خوبی در ذهن بسپارید. دنبال هر راه دیگری روی نقشه بگردید چون ممکن است در موارد خطر به عنوان گزینه ایمن به آنها نیاز پیدا کنید.

۴- ورزش‌های کششی، پیاده‌روی و دو انجام دهید. (در واقع منظور هر ورزشی است که شما را در تناسب قرار دهد)

۵- غذای خوب بخورید و شب زود بخوابید.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | آغاز صعود

صعود را آغاز کنید

مواردی که در اینجا ارائه شده در واقع یک مرور کلی است، زیرا کوهنوردی واقعی نه تنها تکنیک‌های متفاوتی را نیاز دارد، بلکه مهارتی است که در بطن کوه بدست می‌آید، و این زمانی است که ارزش خواندن کتاب‌هایی که حاوی جزئیات کوه مورد نظر هستند و همچنین صحبت کردن با افرادی که اخیرا از این کوه صعود کردند معلوم می‌شود.

اکثر کوهنوردی‌ها در صبح خیلی زود آغاز می‌شوند تا این اطمینان حاصل شود که در هنگام بازگشت به تاریکی بر نخورید و یا اگر هنگامی که بالای کوه هستید قصد شب خوابی قله را داشتید، اطمینان خاطر داشته باشید که وقت لازم را برای پیدا کردن جایی مناسب برای خواب در شب را داشته باشید.

بعد از اینکه مطمئن شدید که تمام وسائلی را که احتیاج دارید برداشته‌اید، (تمام وسایلی که شب قبل از حرکت جاسازی کرده‌اید) و صبحانه‌ای مقوی خوردید، به همراه راهنما و دیگر همراهان باتجربه‌تان عازم حرکت شوید. نکته مهم دیگر اینکه، قبل از اینکه به کوه برسید تمام مهارت‌هایی را که برای آنها آموزش دیده‌اید به معرض اجرا بگذارید.

نکات مهم:

۱- از مسیر خارج نشوید مگر آنکه موانع و مشکلات سر راه شما را وادار به این کار کنند.

۲- خواسته‌های سرپرست خود را به عنوان یک تازه کار گوش کنید و انجام دهید.

۳- وقفه‌های کوتاه‌مدت منظمی را برای خوردن غذا و خوراکی‌های انرژی‌دار و همچنین برای استراحتی مختصر صرف کنید. در این بین سعی کنید تا با نگاه به مسیر جلویتان آن را ارزیابی مجدد نمائید. توجه داشته باشید که تاخیر زیاد در برنامه‌تان نیز باعث می‌شود گرمی بدن و انرژی خود را از دست بدهید.

۴- آب بدنتان را مرتب تأمین کنید، زیرا بدن شما در مناطق سرد آب خود را بدون اینکه احساس تشنگی کنید به راحتی از دست می‌دهد. پس مطمئن شود که به طور منظم مایعات می‌نوشید.

۵- در تمام زمان‌ها از گروه دور نشوید.

۶- عکاسی از کوه را فراموش نکنید و از صعود و احساس سربلندی لذت ببرید.

کوهنوردی به زبان ساده | عاشقان طبیعت ایران | چطور کوهنوردی کنیم
کوهنوردی به زبان ساده | سختی‌های صعود

برای بازگشتی بی خطر وقت زیادی اختصاص دهید

آگاه باشید که پائین آمدن از کوه بسیار سخت و خطرناک است، در حالی که به نظر می‌رسد که پائین آمدن از کوه آسان‌تر از بالا رفتن است. بیشتر حوادث به علت از دست دادن تمرکز در این زمان روی می‌دهد.

نکات مهم:

۱- هنگام فرود و پائین امدن برای پیدا کردن جا پاهای مناسب تمرکز کنید.

۲- از جایی که ایمن است پائین بیائید.

۳- هنگامی که از ارتفاع پائین می‌آیید مراقب باشید. پائین آمدن از ارتفاع در اواخر روز باعث حوادث زیادی به علت خستگی افراد، قرار دادن دست در گیره‌ها و مکان‌های نامناسب، پاره شدن طناب‌ها و متمرکز نبودن در زمانی که نیاز است می‌شود.

۴- در زمان فرود، مراقب سنگ‌هایی که سقوط می‌کنند، بهمن، برف‌های سست و پل‌های برفی باشید.

۵- همیشه به طناب بسته باقی بمانید (هم طنابی). ممکن است احساس کنید زمانی که از یک توده یخ عبور می‌کنید شما تقریبا در ته گروه هستید، اما اگر طناب نبسته باشید و به درون یک شکاف عمیق سقوط کنید، دیگر همه چیز تمام است.

بررسی پایانی

۱- مرتب مایعات بنوشید. هوای سرد ذهن فرد را فریب می‌دهد و افراد فکر می‌کنند تشنه نیستند. اما فعالیت در ارتفاع زیاد و هوای سرد اهمیت نگه داشتن مایعات بدن در حد متعادل را نشان می‌دهد.

۲- با گروه و کوهنوردان باتجربه کوهنوردی کنید. هرگز تنها کوهنوردی نکنید. اگر فکر می‌کنید که این نکات را کامل می‌دانید باز هم دلیل مهمی بر تأکید اهمیت آن وجود دارد.

۳- کوهنوردی ورزشی برای تمام ادوار زندگی است. شما می‌توانید در هر سنی کوهنوردی کنید و از آن لذت ببرید. کوهنوردی نه تنها چشم‌انداز و وجه مناسبی دارد بلکه شما را همیشه تندرست قرار می‌دهد.

۴- با توجه به اینکه در کوهنوردی محلی برای دفع پسماندها وجود ندارد، تمام زباله‌هایتان را با خود حمل کنید و بیرون و در کوه نریزید و رها نکنید.

۵- نشانه‌های خستگی، کمبود اکسیژن، و سرمازدگی را بشناسید. نه تنها برای خودتان، بلکه به گونه‌ای که بتوانید آنها را در دیگران نیز تشخیص دهید. مخصوصا زمانی که می‌بینید کسانی در حال نامساعد تکلم (هذیان گویی) می‌کنند و یا بر خلاف مسیر یا به سمت پرتگاه در حال حرکتند بروید و آنها را برگردانید و کمک‌های پزشکی را برای آنها شروع کنید.

۶- احتیاط را سرلوحه کارتان قرار دهید و قهرمان بازی در نیاورید. به یاد داشته باشید که: بهتر است به خانه برگردید و دوباره سعی کنید تا اینکه خیلی دور شوید و هرگز باز نگردید.

کوهنوردی به زبان ساده (هشدارهای مهم)

ورزش کوهنوردی ورزشی خطرناک و سخت است. نزد کوهنوردی باتجربه قبل از آغاز اولین صعودتان آموزش ببینید. تنها کوهنوردی نکنید. کوهنوردی‌های پرچالش و سخت را قبل از اینکه به انداز کافی تجربه در کوه‌های با مسیر آسان‌تر پیدا نکرده‌اید را انتخاب نکنید. آگاه باشید که چقدر کوهنوردی و صعود در کوه‌های با ارتفاع زیاد سخت است.

به عنوان مثال، خطرناکترین کوهنوردی‌ها در سال ۲۰۰۸ در کوه‌هایی چون آناپورنا به ارتفاع ۸۰۹۱ متر روی داد که در این کوهنوردی که ۱۳۰ نفر به قصد صعود قله شروع به فعالیت کرده بودند ۵۳ نفر جان خود را از دست دادند و میزان مرگ و میر ۴۱ درصد محاسبه شد.

در کوه نانگاپاربات به ارتفاع ۸۱۲۵ متر که ۲۱۶ نفر به قله صعود کردند، ۶۱ نفر جان خود را از دست دادند که میزان مرگ و میر ۲۴/۲۸ درصد محاسبه گردیده بود و در آخر نیز کوه کی ۲ (K2) به ارتفاع ۸۶۱۱ متر جایی که با ۱۹۸ نفر کوهنورد که به دومین قله مرتقع جهان صعود کردند، ۵۳ جان باختند که میزان مرگ و میر در این کوه نیز ۲۶/۷۷ درصد محاسبه شد.

منبع: wikihow.com مترجم: حجت کلانتری

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عاشقان طبیعت ایران