خط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط الرأس

خط الرأس

خط الرأس یا میان‌آب یا آب پخشان به خط اصلی بلندترین یال واسط دو یا چند قله گفته می‌شود. خط‌ الرأس محل برخورد دو دامنه در بالاست که محل تقسیم آب باران است. خط الرأس یک چین خطی فرضی است و بالاترین نقاط یک چین را به‌هم وصل می‌کند.

خط الرأس (میان‌آب) همیشه رأس مشخصی ندارد. امکان دارد به‌صورت گنبدی یا هموار و به صورت یک دشت باشد. گاهی خط الرأس و لولای چین به صورت خط واحدی هستند و در پاره‌ای موارد این دو خط با یکدیگر متفاوت‌اند.

خط الرأس | عاشقان طبیعت ایرانخط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط‌ الرأس اصلی محل تقسیم دو حوضه آبریز جداگانه است، در حالی که خط‌ الرأس فرعی با این که محل تقسیم آب باران است اما آبهای هر دو بخش آن به یک حوضه آبریز ریخته می‌شود.

خط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط الرأس اشترانکوه

تعریف عامیانه:

در اصطلاحات کوهنوردی خط الرأس مسیری ست بلند مرتبه که در آن به دو یا چند قله صعود می کنیم ممکن است در آن فراز و فرودهای متعدد و گردنه های عمیق باشد مثل گردنه شیورکش بین سرکچال و برج یا بین مهرچال و آتشکوه که ۶۰۰ متر ارتفاع کم می کنیم و دوباره صعود داریم ولی به کف دره نمی رویم و بیشتر در ارتفاعات و به اصطلاح در اوج هستیم.

مسیر خط الرأسی ممکن است بصورت تیغه و صخره باشد مثل دارآباد تا کلکچال و سخت تر از آن در اشترانکوه و جوپار که کاملا فنی و نفسگیر هستند یا بصورت پاکوب و پیمایش معمولی مثل کلکچال تا توچال گاهی هم فقط یک قله صعود می شود مثل شاه دژ که هم تیغه ای هست هم طولانی هم سخت.

خط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط الرأس کلون‌بستک به سرکچال

به هرحال برای پیمایش خط الرأس نیاز به تجربه و تمرین و آمادگی بدنی بالا خواهیم داشت و مسلماً از عهده کسانیکه تازه کوهنوردی را شروع می کنند خارج است.

بعضی خط الرأس ها بسیار طولانی هستند و بین دو یا چند شهر امتداد دارند و نیاز به چند روز کار و تلاش دارند مانند خط الرأس دوبرار بین جاده هراز و فیروزکوه که حدود ۷۰ و یا به روایتی ۸۵ کیلومتر می باشد و بین ۲ تا ۵ روز بسته به توانایی و سرعت تیم نیاز به پیمایش دارد و یا خط الرأس توچال تا دماوند که توسط گروهی طی ۷ روز اجرا شده است.

خط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط الرأس دوبرار

اجرای زمستانی این برنامه ها بسیار سخت تر و زمانبر می شوند و نیاز به تجهیزات و تجربه و توانایی بسیار بیشتری خواهند داشت و حتما باید گروه همسطح و دارای شناخت کافی از هم باشند در سطح کوهنوردی جهانی هم خط الرأس های معروف و فراوانی وجود دارند که مرتفع ترین آنها حدفاصل قله جنوبی تا قله اصلی اورست را می توان نام برد.

در کشور خودمان کوهنوردان قهار و صاحب نام زیادی هستند که خط الرأس های صعب العبور و سنگین را با بهترین نحو اجرا کرده اند خصوصاٌ برنامه های زمستانی که بسیار شاخص هستند. بنده هم از چند سال پیش به این سبک علاقمند شده و در حد وسع و توان خود شروع به اجرای بعضی مسیرها کردم.

کم کم با دوستانی آشنا شدیم و گروهی راه انداختیم و هر از گاهی مسیرهای خط الرأسی را شناسایی و گاهی طراحی و برنامه های کمتر اجرا شده را اجرا می کنیم البته به خاطر مشغله و گرفتاری های کاری و زندگی مجبوریم مسیرهای نزدیک خود و معمولا البرز مرکزی را انتخاب کنیم و ترجیحا بصورت یکروزه انجام می دهیم.

برای مثال برنامه هایی که اجرا شده را اگر نام ببریم دارآباد تا چین کلاغ بطول ۳۳ کیلومتر و صعود ۱۲ قله در مسیر در سال ۹۵ و یا جانستون تا خاتون بارگاه در سال ۹۶ و آخرین برنامه صعود قله سیالان از جبهه شمالی که همگی بصورت یکروزه بودند.

خط الرأس | عاشقان طبیعت ایران

خط الرأس شرقی توچال و تیغه های دارآباد

در ادامه قصد داریم تا ضمن معرفی مهمترین خط الرأس های کشور عزیزمان شرحی گزارش گونه نیز از صعودهای گروه خط الرأس در این حوزه خدمتتان ارائه نمائیم تا شاید برای علاقمندان به این نوع صعود مفید فایده قرار گیرد.

نویسنده: مجید قیدی‌نژاد (سرپرست گروه خط‌الرأس – khatol_ra_s@)

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *